subota, 11. septembar 2021.

Radojičić povodom svetskog Dana prve pomoći: U fokusu pružanje pomoći deci školskog uzrasta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je povodom 11. septembra – dana kojim se ove godine obeležava Svetski dan prve pomoći, da je reč o posebno važnom datumu jer su ove godine u fokusu deca i pružanje pomoći deci školskog uzrasta.

– Crveni krst svake godine organizuje obeležavanje Dana prve pomoći, druge subote u septembru, i ta tradicija traje već više od sto godina. Ove godine Crveni krst šalje poruku pod sloganom „Prva pomoć deci – prva pomoć za decu”. Među gradovima u kojima će volonteri Crvenog krsta demonstrirati veštine spašavanja života i pružanja prve pomoći kroz simulirane situacije je i Beograd, na Savskom šetalištu, između Brankovog mosta i Beton hale – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je gradonačelnik napomenuo, poruka ove manifestacije je važna jer su upravo povrede najčešći razlog ugroženosti zdravlja dece i mladih.

– Zato mi je izuzetno važno, kao dečjem hirurgu i gradonačelniku, što imamo priliku da u Beogradu građanima demonstriramo veštine pružanje prve pomoći, jer svakome može da se dogodi da se nađe u situaciji u kojoj nekome može spasiti život. Deca su posebno osetljiva kategorija stanovništva. Posebno je značajno učiti decu od najranijih uzrasta da smireno i pravilno reaguju u nepredviđenim situacijama, ali i da oni koji su u stalnom kontaktu sa decom znaju kako da im pomognu i koje su njihove najčešće povrede – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

U organizaciji Crvenog krsta godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć.