ponedeljak, 13. septembar 2021.

Vesić podelio tablet uređaje deci iz Prihvatilišta

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podelili su tablet uređaje đacima koji su korisnici Prihvatilišta za decu Beograda. Kako je Vesić tom prilikom precizirao, tablete je dobilo petoro dece iz ove ustanove, od 24 koliko ih trenutno ima, i koji pohađaju treći, četvrti, peti ili šesti razred.

– Na ovaj način pokazujemo da su sva deca jednaka i da imaju jednaku šansu da se obrazuju jer su tableti isti za svu decu Beograda. Pomažemo im da lakše prevaziđu situaciju u kojoj se nisu našli svojom krivicom, da se obrazuju i osete da imaju svu ljubav i podršku – rekao je Vesić, precizirajući da je za ovu decu Prihvatilište potpisalo reverse.

Ove nedelje, dodao je Vesić, biće podeljeno više od trideset hiljada tableta školama sa preostalih sedam opština, što praktično znači da će sledeće nedelje svako dete od trećeg do šestog razreda u Beogradu imati tablet. Istovremeno, deli se i 6.972 laptopa za sve učiteljice, učitelje, nastavnice i nastavnike ovih razreda. Svi će dobiti i kodove za digitalne udžbenike, kao i besplatni internet.

– Deca Beograda ovog uzrasta imaju ono što nemaju đaci Pariza, Londona, Beča, na šta sam veoma ponosan. Pokazujemo da možemo da budemo društvo koje vodi računa o investiranju u najmlađe, što je i najvažnija investicija – istakao je zamenik gradonačelnika.

Nataša Stanisavljević ukazala je na jasnu poruku koja se na ovaj način šalje, a to je jednakost dece u glavnom gradu i ista prava i uslovi obrazovanja.

– Sem dece iz Prihvatilišta tablete će dobiti i deca iz drugih ustanova socijalne zaštite u Beogradu. Deca su dobila i besplatne udžbenike i školski pribor. Na ovaj način omogućeno im je sve što im je potrebno za početak nove školske godine – navela je Nataša Stanisavljević.

Posebno je naglasila to što je epidemiološka situacija u ustanovama socijalne zaštite mirna, nema zaraženih ni među korisnicima ni među zaposlenima. Sve mere se poštuju i situacija se svakodnevno prati, precizirala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković izrazila je veliku zahvalnost predstavnicima Grada Beograda, koji ne zaboravljaju decu iz ove ustanove.

– Deca Prihvatilišta uspevaju da prate ritam svojih vršnjaka, brišu se razlike u školama jer sve ono što imaju deca koja dolaze iz roditeljskog doma, zahvaljujući Gradu Beogradu, imaju i deca iz naše ustanove. Zato je lako podizati nivo usluga i biti dostupan svakom detetu 24 sata u kriznim i neodložnim situacijama – kazala je Danijela Stajković.

Donacija je značajna i za sve stručne radnike, koji će moći da prate gradivo zajedno sa decom, dodala je ona.