utorak, 14. septembar 2021.

Vesić: U stalni radni odnos primljeno još 75 gerontodomaćica

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević uručili su danas na svečanosti u Starom dvoru ugovore o radu za 75 gerontodomaćica. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnica Sindikata vaninstitucionalne zaštite Verica Paunović Trivanović, pomoćnica direktora Gerontološkog centra Milica Đorđević i rukovodilac jedinice dnevnih centara i klubova Miloš Minić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je današnji događaj jedan od najlepših dana u Skupštini grada jer je 75 gerontodomaćica dobilo stalan posao.

– Sa ovih 75 gerontodomaćica imaćemo ukupno 732 koje brinu o više od 2.300 starijih od 70 godina, kojima nekoliko dana u nedelji pomažu kako bi mogli da imaju normalan život u trećem dobu. Ova usluga je veoma važna jer smo sve starija nacija i nastojaćemo da ovu uslugu dalje širimo. Danas imamo finansijske mogućnosti da ovim gerontodomaćicama pružimo sigurnost koju dosad nisu imale – kazao je Vesić.

Posebno je ukazao da gerontodomaćice trenutno primaju iznos u visini minimalca, što iznosi oko 32.000 dinara.

– Jasno je da to nije novac kojim može da se plati njihov rad, a sa povećanjem minimalca koji je najavila Vlada on će iznositi oko 37.000 dinara. I to je nedovoljno i zato će Grad Beograd uputiti nadležnom ministarstvu predlog da se povećaju koeficijenti za gerontodomaćice jer želimo da im isplaćujemo plate od najmanje 50.000 dinara. Imamo u budžetu novac za to i mislimo da je to minimum da se žene posvete ovom poslu i da ne moraju da rade sa strane. Takođe, mislim da je potrebno obratiti veću pažnju na ljude koji rade u ustanovama socijalne zaštite. Tu imamo gerontodomaćice, socijalne radnike i druge koji zaslužuju da budu adekvatno plaćeni i o tome ćemo razgovarati sa nadležnim ministarstvom. Gradski budžet iznosi 1,2 milijarde evra i možemo adekvatno da platimo ljude koji rade – rekao je Vesić, podsetivši da su gerontodomaćicama obezbeđeni sistematski pregledi, letnje i zimske uniforme, ali da im se mora obezbediti i adekvatna plata za rad koji obavljaju.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd strateški razmišlja o razvoju socijalne zaštite te da ovo primanje 75 zaposlenih u stalni radni odnos omogućava prijem još 75 osoba koje će isto raditi posao gerontodomaćice.

– U planu je da do kraja godine prepolovimo listu čekanja za uslugu gerontodomaćice. Ovo je najveći pomak kada je u pitanju naš cilj, a to je da ukinemo tu listu čekanja u Gradu Beogradu. Procena je da u ovom trenutku oko 700 osoba čeka na ovu uslugu. Ovo je ujedno i poziv svima koji žele da rade ovaj posao da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili Gerontološkom centru kako bi prošli adekvatnu besplatnu obuku, a onda će se od kandidata izabrati najbolji za ovaj posao – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da opštine Surčin, Barajevo i Grocka trenutno nemaju uslugu pomoći u kući, a plan je da do kraja godine i ove opštine krenu sa pružanjem ove usluge, tako da ceo Beograd bude pokriven.

– Imajući u vidu da u Beogradu živi više od 360.000 ljudi starijih od 65 godina, važno nam je da povećavamo broj zaposlenih u ovoj oblasti – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je iskazala posebnu zahvalnost ovim ženama, ali i svim zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite na požrtvovanju, jer čak i u uslovima pandemije nikoga nisu ostavili samim. Kako je istakla, gerontodomaćice nisu samo brinule o svakodnevnom životu već su organizovale i vakcinaciju korisnika u njihovim domovima tako da je vakcinisano više od 80 korisnika. Grad je gerontodomaćicama obezbedio sistematske preglede, radne uniforme i nastavlja da ulaže u zaposlene u socijalnoj delatnosti.

Predstavnica Sindikata vaninstitucionalne zaštite Verica Paunović Trivanović izrazila je veliku zahvalnost Gradu Beogradu, zameniku gradonačelnika i sekretarki za socijalnu zaštitu.

– Uvek imamo podršku i razumevanje od Grada Beograda i naš je rad prepoznat. U socijalnoj zaštiti sam od 1983. godine i nikada dosad nismo imali ovako veliku podršku. Poslednjih godina životi naših gerontodomaćica su spaseni sistematskim pregledima, imamo zimske i letnje uniforme, a i Grad nam je finansijski pomagao. Hvala i gerontodomaćicama koje daju podršku svojim korisnicima, ne štedeći pritom svoje zdravlje – istakla je Verica Paunović Trivanović.