utorak, 14. septembar 2021.

Bogat program „Dana evropske baštine” 2021. u Beogradu

U okviru ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine” u Beogradu, na temu „Nasleđe za sve” – „Neritage All Inclusive”, pripremljeni su brojni programi promocije raznovrsnog, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, besplatni za posetioce, i to u najvećem broju u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

„Dani evropske baštine” u Beogradu obeležavaju se u organizaciji Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma, Organizacionog odbora obrazovanog rešenjem gradonačelnika i oko stotinu neposrednih organizatora programa. U saradnji sa sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, socijalnu zaštitu, ustanovama, gradskim opštinama, udruženjima, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti i u uslovima kovida-19, uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i poštovanje datih preporuka.

Pripremljeni su i brojni sadržaji dostupni publici u digitalnoj formi (virtuelne ture, izložbe i katalozi u elektronskoj formi, filmovi, video-materijali, TV emisije, snimljene predstave, kvizovi znanja i slično).

Programi se realizuju na čitavoj teritoriji grada, kao i svih prethodnih godina od početka održavanja manifestacije u Beogradu. Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske opštine: Zemun, Voždovac, Vračar, Mladenovac, Savski venac, Grocka, Barajevo, Surčin i druge, muzeji, centri za kulturu, udruženja i drugi organizatori pripremili su izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predavanja, predstave, radionice, kvizove znanja, takmičenja, video-projekcije, dečje programe, projekcije filmova i dr.

Priređen je veliki broj dečjih programa, imajući u vidu kako je veoma važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa i mogućnostima prezentacije, posebno korišćenjem savremene tehnologije. Svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom i svih tradicionalno nedovoljno zastupljenih i marginalizovanih grupa.

Najveći broj programa je u oblasti kulture i turizma, imajući u vidu da je u Beogradu skoncentrisano dragoceno kulturno i spomeničko nasleđe od značaja za čitav region, ali i više od 44 zaštićenih prirodnih dobara koja su i ovom prilikom obuhvaćena brojnim programima. U skladu sa mogućnostima, za posetioce svoja vrata otvaraju gradska zdanja i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku.

Manifestacija doprinosi promociji raznovrsnog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije.
Svi su pozvani: organizatori programa – da daju maksimalni doprinos da programi budu dostupni za što širi krug posetilaca i da budu odgovorni, da se programi realizuju uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i datih preporuka; posetioci – da uživaju u programima i nauče što više o baštini; mediji – da zabeleže i podele informaciju, znanje, priču o bogatom i raznolikom materijalnom i nematerijalnom nasleđu.

Kao i svake godine, informacije o programima biće dostupne u elektronskoj verziji na internet-stranici Grada Beograda www.beograd.gov.rs, Turističke organizacije Beograda www.tob.rs i neposrednih organizatora programa, kao i u TIC-u TOB-a u Knez Mihailovoj 56.

Dani evropske baštine - program