petak, 24. septembar 2021.

Vesić: Konkurs za dizajn prvih 16 stanica budućeg metroa biće raspisan sledeće sedmice

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica za prvu fazu prve linije Beogradskog metroa biti raspisan u toku sledeće sedmice.

Kako je najavio, Grad Beograd će raspisati konkurs za idejno rešenje prvih 16 stanica metroa jer, kako je istakao, „grad želi da angažuje domaće arhitekte”.
 
– Srpske arhitekte će, kao što su radile i linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa, dizajniranju stanica jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Osim toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije. Tako će naš metro biti drugačiji, a ne kao neki drugi u svetu koji imaju potpuno identične stanice. Kada dobijemo idejna rešenja, po njima će se graditi stanice metroa – izjavio je Vesić.

Raspisivač/naručilac je Grad Beograd, Gradska uprava Grada Beograda, odnosno Sekretarijat za javni prevoz i JKP „Beogradski metro i voz”, u saradnji sa sprovodiocem konkursa Udruženjem arhitekata Srbije. 

Konkurs će biti javni, otvoreni, anonimni, jednostepeni i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn. Konkurs će biti raspisan preko portala Javne nabavke, raspisivača/naručioca i sprovodioca konkursa.