sreda, 13. oktobar 2021.

„Minut do 12” za primaoce matičnih ćelija

Pod pokroviteljstvom Opštine Zemun, Udruženje pacijenata „Leuka” organizovalo je u saradnji sa Službom za transfuziologiju KBC „Zemun” akciju pod nazivom „Minut je do 12”, saopšteno je iz ove opštine.

Akcija je organizovana u svrhu promocije i prikupljanja krvi, trombocita i matičnih ćelija, u galeriji Kancelarije za mlade GO Zemun.

Doktori i tehničari iz Službe za transfuziologiju KBC „Zemun” će 16. oktobra, od 10 do 14 časova, raditi na prikupljanju krvi, upisu u nacionalni registar matičnih ćelija, kao i na proširenju baze davalaca trombocita za KBC „Zemun”.

Tim povodom, 13. oktobra je otvorena izložba likovnih radova Katarine Stanojlović, studentkinje grafičkog dizajna. Radovi su nastali u bolničkoj sobi, tačnije u izolacionom bloku kliničkog centra, u vreme dok je autorka čekala na transplantaciju matičnih ćelija. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu od 13. do 16. oktobra, od 8 do 15.30 časova, gde će, takođe, moći dodatno da se informišu o dobrovoljnom davalaštvu, matičnim ćelijama i trombocitima.

U ime organizatora, predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić, pomoćnica direktora za zajedničke medicinske delatnosti KBC „Zemun” prim. dr sci.med. Vesna Libek i predstavnica Udruženja pacijenata „Leuka” Jelena Ivanović pozvali su sve građane, a prvenstveno stanovnike Zemuna, da se odazovu apelu „Vi možete da im spasete živote, a za njih je minut do 12”.