četvrtak, 14. oktobar 2021.

Nakon obnove više đaka u OŠ „1300 kaplara”

Dve godine nakon kompletne rekonstrukcije, Osnovna škola „1300 kaplara” na Zvezdari ove školske godine upisala je jedno celo odeljenje prvaka više nego prethodnih godina. Školu u rekonstruisanom objektu i potpuno uređenom školskom dvorištu u Pančinoj ulici broj 1 sada pohađa blizu 500 učenika. Rast broja đaka direktan je rezultat obnove škole, poručuju iz kolektiva.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno urađenog posla koji su prepoznali kako roditelji tako i đaci koji provode vreme u školskim klupama u daleko boljim uslovima.  

– Raduje me činjenica da je urađena ogromna stvar za ovu školu. Pratimo svetske standarde u rekonstrukcijama i nastavljamo dalje sa obnovom obrazovnih ustanova. Prihvatamo predloge roditelja i upravo ono što oni žele ostvarujemo ovakvim projektima – istakao je Gak.

Kompletna rekonstrukcija je, podsetimo, obuhvatila potpuno uređenje celog objekta, zamenu svih instalacija u školi, potpunu rekonstrukciji dvorišta, ugradnju lifta i postavljanje nove ograde oko njega, rekonstrukciju krova, uređenje terena za odbojku, košarku i fudbal i izgradnju trim-staze sa tartan podlogom i mali amfiteatar u kome će se održavati časovi kada je toplo vreme.

Nov nameštaj, interaktivne table, projektori, računari samo su deo opreme koja se nalazi u učionicama i kabinetima OŠ „1300 kaplara”. Ukupna vrednost radova na školi iznosila je oko 173 miliona dinara, a za njeno finansiranje bila je zadužena Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije.

Direktorka škole Marica Remenski rekla je da im je rekonstrukcija donela bolje uslove, više đaka, ali i veću odgovornost koju moraju da opravdaju vrednim radom, poverenjem i rezultatima.

– Ušli smo i u drugu školsku godinu u obnovljenoj školi. Upisali smo jedno odeljenje više, ali nam dolaze i stariji đaci iz drugih škola. Roditelji nam veruju, deca su bezbedna, imaju najbolje uslove za školovanje i svima nam je zadovoljstvo da budemo deo ovog kolektiva – navela je Remenski.

Đaci su aktivni i u brojnim projektima, pa se tako škola može pohvaliti učešćem u SORAS-u (Savez omladinskih radnih akcija Srbije), projektu Mladi gorani, jednosmenskom radu za više razrede, radionicama za nemački jezik, glumu i atletiku.

OŠ „1300 kaplara” je jedna od 12 osnovnih škola na Zvezdari. Ova opština ima oko 10.800 osnovaca, a tu se nalazi i 10 srednjih škola sa oko 7.200 đaka. Po broju dece u školama ovo je jedna od najbrže rastućih opština u Beogradu pa se u poslednjih šest godina broj dece u školama povećao za više od 500.

Sekretarijat je započeo veliki talas investicija u obrazovne ustanove koji se nastavlja i u narednom periodu. Kroz saradnju svih instanci, kaže Gak, sve škole će biti obnovljene. Kako je zaključio, uskoro nas očekuje i otvaranje vrata potpuno rekonstruisane Zemunske gimnazije za koju je izdvojeno oko 480 miliona dinara.