petak, 15. oktobar 2021.

Radojičić: Međunarodni dan slepih podseća na njihove potrebe

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih, poznatog i kao Dan belog štapa, govorio o potrebi da se pažnja celokupne javnosti skrene na probleme s kojima se u svakodnevnom životu susreću slepe i slabovide osobe.

– Jedan od važnijih problema s kojima se susreću slepe i slabovide osobe jeste pristupačnost. Grad Beograd ima veoma aktivan pristup rešavanju ovog problema, pa je tako do 2020. godine postavljena zvučna signalizacija na 57 raskrsnica i na 509 semafora u svih 17 gradskih opština, čime je omogućeno samostalno kretanje slepima i slabovidima – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je podsetio da je Biblioteka „Dr Milan Budimir” u Beogradu najveća biblioteka za slepe osobe na Balkanu, te da se na njenim policama nalaze tonske knjige, kao i knjige na Brajevom pismu.

– Mi, kao Grad, u službi smo svih građana i naša je dužnost da svim građanima život učinimo kvalitetnijim i boljim. Nužno je sprovesti mnogo promena i zato je važno podizati svest o potrebi da se slepim i slabovidim osobama obezbede uslovi za ravnopravno učešće u životu šire društvene zajednice – naglasio je gradonačelnik Beograda.