petak, 15. oktobar 2021.

Radojičić: Grad Beograd čini sve da se poveća broj vakcinisanih

Grad Beograd čini sve kako bi se povećao broj vakcinisanih, bilo da je reč o dostupnosti vakcinalnih punktova i njihovom postavljanju u tržnim centrima ili tribinama na kojima se razgovara sa mladima, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na RTS-u.

On je podsetio da je u ovom trenutku u Beogradu prvom dozom vakcinisano 59 odsto građana, a skoro 57 procenata drugom dozom i istakao da nemamo mnogo izbora, jer je jedna mogućnost da se zarazimo i da imamo laku ili tešku kliničku sliku, a druga varijanta je da se vakcinišemo – naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je dodao da imamo dva moguća scenarija – prvi je obavezna vakcinaciju za sve ili za određene ciljne grupe, a drugi uvođenje kovid propusnica.

– Mislim da su kovid propusnice bolje rešenje u ovom trenutku, jer ćemo na taj način i one ljude koji nisu vakcinisani zaštiti tako što neće ulaziti u prostore gde postoji rizik od zaražavanja, čime će se smanjiti cirkulacija virusa u populaciji. Generalno, kao društvo tražimo najracionalnije rešenje, a ja verujem da će kovid propusnice biti uvedene – istakao je gradonačelnik.

On je rekao da ga podaci o zaražavanju dece brinu i kao gradonačelnika, i roditelja, ali i dečjeg hirurga.

– Apsolutno je važno da se vakcinišemo, jer je to jedino rešenje da se izađe iz ove situacije. Kliničke slike kod dece su sada mnogo teže nego u prethodnom periodu – naveo je Radojičić.

Kada je reč o vakcinaciji, on je istakao da nije rešenje u prinudi, već da svi treba da budemo svesni potrebe da se vakcinišemo i tako postignemo potreban procenat koji su postigle neke razvijene zemlje.

– Prema podacima koje imam, poslednjih dana se broj pozitivnih i hospitalizovanih održava konstantnim. Nadam se da će u narednom periodu broj zaraženih početi da opada i da će se na taj način završiti ovaj poslednji talas – naglasio je Radojičić, koji je u ime Grada Beograda zahvalio lekarima na požrtvovanosti i nadljudskom naporu koji ulažu tokom pandemije.