subota, 16. oktobar 2021.

Radojičić najavio nastavak edukacije mladih o značaju vakcinacije

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da ima prostora za edukaciju mladih o značaju vakcinacije, posle tribine održane sa korisnicima Doma učenika srednjih škola „Milutin Milanković”.  

Prema njegovim rečima, pokazalo se da su deca znatiželjna i dodao da pravac edukacije putem tribina treba nastaviti.  

– Bilo je bitno da se deci objasne savremeni koncepti proizvodnje novih vakcina i njihovog delovanja, posebno mRNK vakcine u kojoj je budućnost. Srednjoškolci su se prevashodno interesovali o tipovima vakcina i njihovom mehanizmu delovanja, što im je objasnio doktor Srđa Janković – istakao je Radojičić za TV K1.

Oni žele da razgovaraju, ali imam utisak da se kod mladih ukorenio stav da je danas moderno biti protiv vakcinacije, što moramo hitno menjati, ukazao je gradonačelnik. 

Kada je reč o lekarima koji su neodlučni po pitanju vakcinacije, Radojičić je istakao da te dileme najčešće imaju one kolege koje ne prate medicinsku literaturu. 

– Teško je shvatiti takve stavove, jer onda ispada da ne verujete u celokupni koncept medicine koja je zasnovana na kliničkim studijama i eksperimentu. Pandemija ima svoju dinamiku, a na nju možemo da utičemo pre svega vakcinacijom – ukazao je Radojičić i dodao da je i on vakcinisan i da veruje u kliničke studije. 

– Da li ljudi imaju pravo na lični stav ili nemaju nije pitanje medicine. Pristalica sam uvođenja nekog vida kovid propusnica, koje će na neki način definisati kome će biti dozvoljen ulazak u određeni prostor. Raspolažemo i podatkom da je broj preminulih među nevakcinisanima nemerljivo veći. Praktično smo sada u situaciji da moramo nekoga da nateramo da brine o svom zdravlju – naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima, lekarima treba još više prostora da javno govore i treba usmeriti pažnju na njihovu argumentaciju.

– Argumentacija i razgovor su najbitniji kako bi građani dobili najadekvatnije informacije, ne vidim drugi način. Čak ni žustre rasprave nisu dobre, naučna argumentacija je najvažnija, a sve drugo je kontraproduktivno. Postoje različiti načini kako se komunicira sa mladim ljudima, ali i putem određenih predmeta u školama treba govoriti o savremenim principima nauke. Mora se razgovarati u dužem periodu i na sve produktivne raspoložive načine – zaključio je gradonačelnik Radojičić.