subota, 16. oktobar 2021.

Radojičić: Decu sa teškim bolestima treba hitno vakcinisati prema preporukama lekara

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je, gostujući u emisji „Usijanje” na TV Kurir, da je vakcinacija dece značajno pitanje koje zahteva diskusiju, te da je ovo aktuelna tema u celom svetu. 

– Vakcinacija dece i odraslih je pitanje koje zahteva ozbiljne razgovore. Nismo zadovoljni odzivom odraslih građana na vakcinaciju, a trenutno je vakcinisano skoro 60 posto stanovništva. Ovi procenti utiču na svest roditelja koji odlučuju da li će njihova deca biti vakcinisana. Moramo stalno i stručno da razgovaramo o ovoj temi kako bismo doprineli većem procentu vakcinisane dece – rekao je gradonačelnik. 

Gradonačelnik je naglasio da nema dilemu da li je vakcinacija dece.

– Posebno se, prema preporukama lekara, odmah moraju vakcinisati deca sa teškim bolestima. U svetu su rađene kliničke studije. Gledao sam niz analiza koje su rađene u Americi, gde je situacija među lekarima mnogo bolja nego kod nas, a jasan je zaključak da su vakcine bezbedne i za decu – objasnio je Radojičić. 

Gradonačelnik je naglasio da su medicina i farmakologija zasnovane na kliničkim studijama, a to znači da svaki lek mora da prođe kroz određene faze i podfaze kliničkih ispitivanja.

– Iz kliničkih studija slede zaključci da li postoje određena neželjena dejstva. Smatram da nema razloga da se u 21. veku ne veruje u medicinu, s obzirom na to koliko doprinosi lečenju i spašavanju života – rekao je prvi čovek prestonice.

Radojičić je istakao da je sistem lečenja zasnovan na poverenju u lekara.

– Lekari bi trebalo da lečenje i poverenje kod pacijenata grade na naučnim znanjima, a dodao bih da su nevakcinisani lekari većinom upravo oni koji ne prate stručnu literaturu i ne čitaju. Dobar lekar mora mesečno pročitati bar deset odsto stručne literature koja se trenutno objavljuje u njegovoj oblasti – objasnio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je opsežna anketa u Americi pokazala da 75 odsto lekara koji se bave vakcinacijom smatra da će u skorijoj budućnosti vakcinacija protiv virusa korona biti obavezna.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji određenih grupa ljudi, gradonačelnik je istakao da su u situacijama prinude građana na vakcinaciju mogući i kontraefekti, smatrajući da prinuda izaziva suprotne reakcije od željenih.

Gradonačelnik je još jednom podsetio da borba protiv virusa korona obuhvata nošenje maski, pranje ruku, socijalnu distancu i vakcinaciju, te da virus nećemo pobediti pridržavanjem samo jedne od ovih mera, a svakako najvažnija mera jeste upravo vakcinacija.