sreda, 27. oktobar 2021.

Rebalansom budžeta obezbeđena sredstva za infrastrukturne projekte

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je Skupština grada usvojila rebalans budžeta koji iznosi više od 1,2 milijarde evra, istakavši da je to rekordan budžet u istoriji Beograda.

Grad do kraja godine treba da vrati 271 milion evra kredita, ukazao je Vesić za RTS.

–To je znatno povoljnija situacija nego pre osam godina, kada je Grad dugovao oko 1,2 milijarde evra, a budžet mu je bio 565 miliona evra. Finansijski dobro stojimo što nam omogućava ulaganja u značajne infrastrukturne projekte – precizirao je Vesić.

Rebalanas je, prema njegovim rečima bio neophodan da bi se obezbedio novac za nasipanje Makiškog polja s kojim počinje izgradnja metroa u Beogradu.
–Takođe da bi se uradili kolektori na Makiškom polju, za pristupne saobraćajnice, za fabriku vakcina u Zemunu kao i za nastavak izgradnje nove autobuske i železničke stanice u Bloku 42 – naveo je Vesić.

On je ponovio da je Grad obezbedio sredstva za sve pomenute infrastrukturne projekte, te da se novac ne uzima iz kredita. 

Vesić je istakao da je posebno ponosan  na  osnivanje Fondacije za decu i mlade Beogradea i podsetio da je razlog osnivanja izjava majke iz Obrenovca čije su ćerke poginule, da su živele i umrle gladne. 


– Ova fondacija je osnovana kako ni jedno dete na teritoriji Beograda ne bi bilo gladno i kako bi svako dete iimalo pravo na srećno detinjstvo. Postoji jedan broj porodica  koji je prepoznat u socijalnom sistemu, ali pomoć koju dobijaju nije dovoljna da te porodice prežive. To su uglavnom porodice sa samohranim roditeljima koji nemaju dovoljno sredstava da prehrane svoju decu. Ova fondacija je upravo tu da pomogne da se obezbedi hrana, školski pribor, odeća za tu decu, ali i prekfalifikacija za majke i da im se obezbedi pristojan posao – rekao je Vesić.

On je ponovio da je svojom pokretnom kancelarijom posetio porodicu samohrane majke sa petoro dece u Progaru koja nije tražila nikakvu pomoć već posao, Grad joj je pomogao i ona je počela da radi ove nedelje kao gerontodomaćica u Surčinu. 

– To će biti posao ove fondacije, da te porodice dobiju dodatnu pomoć. Biće  objavljivan konkurs koji će stalno biti otvoren, te porodice će moći da se javljaju, a odluku će donositi ugledne ličnosti iz društva i tako pokazujemo da fondacija ima kredibilitet – naglasio je Vesić.