sreda, 27. oktobar 2021.

Radojičić: Grad Beograd prepoznaje značaj i podržava sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom

Grad Beograd preko resornih sekretarijata, javnih preduzeća i gradskih opština podržava različite besplatne programe namenjene osobama sa invaliditetom, a konkretno  u gradskoj opštini Novi Beograd, na bazenu „11. april” i sportskoj hali „Ranko Žeravica” postoji 40 besplatnih programa koje godišnje poseti oko 500.000 korisnika, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na TV K1.

Gradonačelnik je u okviru akcije „Gradonačelnik u vašem domu, vama na usluzi” obišao porodicu Martinović u Sportskom centru 11. april gde je sa paraolimpijkom u atletici Aleksandrom Martinović i njenom sestrom Bojanom koja se bavi plivanjem razgovarao o mogućnostima za unapređenje bavljenja sportom.

– Bojana trenira na ovom bazenu  i zadovoljna je trenutnim uslovima  ali akcenat je na tome da kada dostigne rezultate koji joj omogućuju da ode na međunarodna takmičenja mi budemo tu da joj pomognemo. Veliki su izdaci za sportsku opremu, ishranu, organizaciju, a u takvim trenucima potrebno je uskladiti i školske obaveze. Grad Beograd podržava ove aktivnosti kroz Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, ali tražimo načine da i individualno pomognemo svakog sportistu ili sportistkinju. Tu smo da pomognemo i na samom lokalu, u sredinama gde sportisti žive, kako bi zajednički postigli što bolje rezultate. Važno je da razgovaramo i gde god je bilo propusta nastojimo da pomognemo – kazao je Radojičić.

U razgovoru sa ovom porodicom gradonačelnik je pokrenuo pitanja vezana i za naselje u kome sestre Martinović žive, a to je Bežanijska kosa. Zajedno su zaključili da u ovom naselju sestre Aleksandra i Bojana imaju na raspolaganju sportske terene prilagođene osobama sa invaliditetom, ali da ih je potrebno obnoviti, što će Grad sigurno i učiniti, kazao je gradonačelnik.

–  Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku kada je reč o osobama sa invaliditetom. U ovom trenutku finansiramo rad 340 ličnih pratilaca za decu sa invaliditetom, kao i personalne asistente za odrasle. Preko projekta „Beograd bez barijera”, preko 500 stambenih zgrada je dobilo pristupne rampe. Cilj nam je da Grad Beograd i institucije budu pristupačne svim građanima, naročito osobama sa invaliditetom. A ova poseta rezultirala je i konkretnom pomoći, s obzirom da je uprava Sportskog centra 11. april obezbedila besplatne treninge za obe sestre u budućnosti – istakao je Radojičić.

Takođe, dat je osvrt i na ostale projekte koji su urađeni na samoj Bežanijskoj kosi.

– Na Bežanijskoj Kosi u protekloj godini obnovljene su Ulice Nedeljka Gvozdenovića kao i Huga Klajna, nešto pre toga i Vojna ambulanta, izgrađen je park u ulici Dimitrija Georgijevića Starika – naglasio je gradonačelnik.

Aleksandra Martinović ukazala je da podrška za bavljenje sportom osobama sa invaliditetom, kao i postojanje prilagođenih terena treba da pokažu dostupnost bavljenja sportom za sve, što će doprineti širenju svesti ljudi o potrebi pružanja podrške i  uključivanju osoba sa invaliditetom u svet sporta.