sreda, 10. novembar 2021.

Radojičić: Beograd želi da pomogne razvoju Kuršumlije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić razgovarao je danas u Starom dvoru sa delegacijom Opštine Kuršumlija, koju je predvodio predsednik ove opštine Vojimir Čarapić. Razgovorima su prisustvovali direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević, izvršni direktor operative JKP „Gradska čistoća” Zoran Živković, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća opštine Kuršumlija.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se na sastanku razgovaralo o tome kako Grad Beograd svojim iskustvom i uz pomoć gradskih javnih komunalnih preduzeća može da pomogne razvoju ove opštine.

– Predsednik opštine Kuršumlija je skoro preuzeo dužnost i ima puno želje i elana da unapredi funkcionisanje ove opštine. Izrazio je nameru da iskoristi sav potencijal koji ova opština ima. Kuršumlija je treća opština po površini u Srbiji, ima tri banje i veliki potencijal u banjskom turizmu. Nažalost, danas su mnoga preduzeća zatvorena, mnogi ljudi su se odselili iz Kuršumlije i želimo zajednički to da zaustavimo. Beograd je zahvaljujući politici koja se vodi na nivou Republike uspeo da privuče mnoge investicije, postao je investiciona prestonica ovog dela Evrope. Grad Beograd želi da zadrži lidersku poziciju, ali istovremeno ima i moralnu obavezu da pomogne i prenese svoja iskustva drugima koji žele da razvijaju svoje opštine – istakao je Radojičić.

Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić zahvalio je gradonačelniku Radojičiću na svečanom prijemu i istakao da glavni grad predstavlja osnovni potencijal za razvoj Srbije.

– Kuršumlija je izuzetno bogata prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima, međutim, ekonomski je jedna od nerazvijenijih opština. Na današnjem sastanku uspeli smo da dogovorimo dosta toga, kao i da razrešimo neke nedoumice u vezi sa lokalnom samoupravom. Beograd kao glavni pokretač razvoja u zemlji ima znanje i moć, a danas sam video želju i volju da pomogne manje razvijenim opštinama i gradovima – istakao je Čarapić.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da je rezultat današnjeg sastanka i to da će Grad Beograd, pre svega preko svojih javnih komunalnih preduzeća JKP „Gradska čistoća” i JKP „Zelenilo – Beograd”, pomoći javnim komunalnim preduzećima u Kuršumliji.

– Želimo da pomognemo javnim komunalnim preduzećima u Kuršumliji kako bi ova opština unapredila kvalitet komunalne usluge za svoje građane. Sa druge strane, s obzirom na to da je Kuršumlija jedna od najmanje razvijenih opština, predstavnicima ove opštine i njenih javnih preduzeća smo ponudili model kako i na koji način mogu da formiraju industrijsku i slobodnu zonu, te na koji način mogu najbolje da privuku investitore. Na taj način će vratiti deo populacije koja se intenzivno iseljavala proteklih decenija i zaustaviti negativne migracioni tokove – zaključio je prvi čovek Beograda.