utorak, 23. novembar 2021.

Vesić: Početak izgradnje metroa istorijska stvar

Početak izgradnje metroa u Beogradu je istorijski dan, koji je došao posle tačno pedeset godina, jedanaest meseci i osamnaest dana otkad je nekadašnji gradonačelnik Branko Pešić dao to obećanje, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je u gostovanju na TV Pink istakao da je to rezultat snažne volje i ekonomije, ali i svih urbanističkih i zakonskih preduslova koji su doneti.

– Stekli su se, dakle, svi uslovi da počnemo da gradimo metro, što je velika pobeda za Beograđane i istorijska stvar jer je metro najznačajniji infrastrukturni projekat u Beogradu u 21. veku. Uvek ističem da ćemo pored metroa istovremeno raditi i proširenje linija BG voza, u čemu će učestvovati ruska strana, i sa sadašnjih 104 imaćemo 500 polazaka, a u planu je izgradnja duplih koloseka prema Mladenovcu i Lazarevcu i nove pruge prema Surčinu i Obrenovcu. Na ovaj način doći će do spajanja sa metroom, na prvoj liniji će biti četiri stanice za presedanje, a na drugoj dve. Takođe, Beograd će dobiti i nove linije tramvaja na 42 kilometra. Sve je to deo jedinstvene celine, zahvaljujući čemu će Beograd do 2030. godine imati integrisan saobraćajni sistem – kazao je Vesić.

Vesić se osvrnuo na jučerašnje proteste, podsećajući da će metro pripadati svima i da će promeniti naš grad.

– Beograđani zaslužuju da dobiju metro poput brojnih drugih građana Evrope i sveta – rekao je Vesić.

On je naveo da su isti ljudi bili protivnici rekonstrukcije Trga republike, izgradnje Parka vojvode Vuka, Beograda na vodi, Fontane na Slaviji, spomenika Stefanu Nemanji.

– Ista matrica, isti ljudi, isti kvazianalitičari, isti „slučajni” građani, odnosno političari za svaki projekat koji se dogodi u Beogradu. Mislim da je to loše jer svi treba da se radujemo dobrim stvarima u Beogradu. Metro nije političko pitanje – kazao je Vesić.

Više stotina gradova u svetu ima metro i nikada se nigde nije desilo da neko pokušava da spreči izgradnju, zaključio je Vesić.