utorak, 23. novembar 2021.

Izložba „Velike ljubavi Mađara i Srba” na Trgu republike

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas na Trgu republike izložbu „Velike ljubavi Mađara i Srba”. U organizaciji beogradskog ogranka Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, na pet dvojezičnih panoa prikazani su poznati parovi iz mađarskog i srpskog naroda tokom istorije. Otvaranju izložbe prisustvovali su sekretar za kulturu Ivan Karl, narodni poslanik Balint Pastor, član Izvršnog odbora Saveta mađarske nacionalne manjine Čaba Paško, predsednik beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović, kao i rukovodilac beogradske kancelarije Mađarske organizacije za promociju izvoza (HEPA) Vladimir Pecić. Autor izložbe je profesor istorije Mate Ađanski, a izvršni producent Omladinsko pozorište „Dadov”.

Otvarajući izložbu, Goran Vesić je istakao da je ovo prilika da još bolje upoznamo jedni druge i našu zajedničku istoriju.

– Naše istorije su toliko zajedničke i toliko povezane da iz njih možemo puno da naučimo. Sa ponosom mogu da kažem da će u narednom periodu Grad Beograd dati ulicu jednoj od junakinja ove izložbe, kneginji Juliji, te da će i ta istorijska nepravda biti ispravljena. Ovo je prilika i da se podsetimo zajedničke prošlosti i tako gledamo u budućnost, jer dobro sarađujemo, živimo jedni sa drugima u ovom delu Evrope, pomažemo jedni druge i na taj način napredujemo – rekao je Vesić, zahvalivši pritom Savezu vojvođanskih Mađara na inicijativi i izrazivši nadu da je ovo tek početak obeležavanja dobrih odnosa Mađara i Srba.

Predsednik beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović je podsetio da je ova izložba trebalo isprva da bude postavljena u okviru Noći muzeja, ali da je ta ideja napuštena posle izbijanja pandemije kovid infekcije.

–  Zahvaljujući Gradu Beogradu i Goranu Vesiću uspeli smo vrlo brzo ponovo da pripremimo ovu izložbu. Zahvalni smo što je izložba postavljena u centru grada i što će posetiocima biti vidljiva nekoliko dana. Ovom izložbom obeležavamo i deset godina rada u Beogradu, želeći da razvijamo mađarsko-srpsko prijateljstvo – rekao je Marjanović, zahvalivši Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, „Dadovu” i organizaciji „HEPA” na saradnji.

Skupu su se obratili i rukovodilac beogradske kancelarije Mađarske organizacije za promociju izvoza (HEPA) Vladimir Pecić i član Izvršnog odbora Saveta mađarske nacionalne manjine Čaba Paško, koji su ukazali na istorijske i kulturne veze dva naroda.

Izložbom su na pet panoa predstavljene romantične i bračne veze srpskog kralja Dragutina i Katarine Arpadović, kralja Milutina i Jelisavete Arpadović, Kneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi, kralja Bele Drugog i srpske princeze Jelene, kao i Jovana Dučića i jedne od ugarskih grofica.