sreda, 24. novembar 2021.

Fondacija za decu i mlade Beograda brinuće o svakom detetu i porodicama kojima je pomoć potrebna

Fondacija za decu i mlade Beograda učestvovala je u pružanju pomoći Lazaru i Mariji Milošević, deci vozača Hitne pomoći, nakon što im je korona za mesec dana odnela čitavu porodicu. Oni su dobili jednokratnu pomoć od Grada. Marija je dobila ponudu za posao u Hitnoj pomoći, gde je radio i njen otac, a Lazar stipendiju od Fondacije Zemunske gimnazije koju pohađa.

Direktorka fondacije Tanja Popović podsetila je za Beoinfo da Fondacija za decu i mlade nosi naziv „Gnezdo” i ima za cilj da pruži podršku deci i mladima u Beogradu, čije porodice nisu u sistemu socijalne zaštite ili kojima socijalna pomoć nije dovoljna da bi živeli pristojno.

– Fondacija će roditeljima sa više dece, samohranim roditeljima i deci bez roditeljskog staranja pružati pomoć u garderobi, hrani, školskom priboru, zatim finansijsku pomoć, pomoć u prekvalifikaciji, doškolovanju i zaposlenju roditelja, kao i razne druge vrste pomoći – rekla je Tanja Popović.

Prema njenim rečima, fondacija je osnovana na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića nakon tragičnog događaja u Obrenovcu, u kojem su izgubljena dva mlada života.

– Sećam se tog dana kada je zamenik Goran Vesić sazvao sastanak i tako ljut dao predlog da se osnuje fondacija za decu i mlade, kako se više nikada ne bi desilo da zbog teške materijalne situacije neko dete izgubi život ili da ima teško detinjstvo – naglasila je direktorka ove fondacije.

Ona je istakla i to da će Grad Beograd i ova fondacija brinuti o svakom detetu i o porodicama kojima je pomoć potrebna.

– Zalagaćemo se i daćemo sve od sebe da postignemo cilj da svako dete u Beogradu ima srećno i bezbrižno detinjstvo. Velika mi je čast, a istovremeno osećam i ogromnu odgovornost što mi je ukazano poverenje da budem direktorka ovako važne fondacije koja će na razne načine pružati pomoć deci i mladima sa teritorije grada Beograda – rekla je Tanja Popović.

Ona je podsetila da je prošle nedelje održana prva sednica Upravnog odbora, čija je predsednica Leontina Vukomanović, a članovi su istaknute javne ličnosti, poštovane i cenjene u svojim profesijama. To su Dejan Stanković, Verica Bradić, Nikola Rokvić, Jelena Karleuša, Lazar Ristovski, Viktor Savić, Ognjen Amidžić, Branko Kockica i drugi.

Takođe je istakla da je zahvalna članovima Upravnog odbora što su se odazvali pozivu da učestvuju u radu ove fondacije.

– Pokazali su zaista veliko interesovanje i inicijativu za pomoć deci i mladima sa teritorije grada Beograda. Naš zajednički cilj je da putem akcija koje ćemo zajedno osmišljavati, sprovoditi i organizovati, širimo humanost među ljudima, inspirišemo i podstaknemo ljude da čine dobra dela, da pomažu jedni drugima, a naročito onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekla je direktorka Fondacije za decu i mlade Beograda.

Prema njenim rečima, fondacija je već počela sa radom, a prvi kojima će pomoći su brat i sestra, Marija i Lazar iz Zemuna.

– Zahvaljujući odgovornim kompanijama koje su se odazvale našem pozivu, obezbeđena im je pomoć u vidu kompletnog renoviranja životnog prostora, koji je u jako lošem stanju, počev od kompletne zamene stolarije, ugradnje infrastrukture za grejanje na gas, renoviranja kuhinje, toaleta, spavaćih soba, kupovine kućnih uređaja, kao i mnogih drugih tekućih troškova poput časova vožnje koje je Marija upisala – rekla je Popovićeva.

Ona je istakla da će fondacija nakon pružene pomoći ostati u kontaktu sa porodicama kako bi im pomogla ukoliko se nađu u nekoj kriznoj situaciji.

– Na ovaj način želimo da im damo do znanja da smo uvek tu za njih – istakla je direktorka i apelovala na sve odgovorne kompanije da se pridruže radu fondacije, kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna, te da svojim radom i zalaganjem doprinesemo širenju trenda solidarnosti, humanosati i dobrote.