četvrtak, 25. novembar 2021.

Novi kontejneri na ulicama opština Vračar i Voždovac

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” sprovodi zamenu starih i dotrajalih kontejnera na teritorijama opština Vračar i Voždovac. Novi kontejneri doprineće poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno uticati na izgled beogradskih ulica.

Sa ukupno 43 kontejnera na Vračaru u ulicama Timočkoj, Vilovskog, Sezonovoj, Daničarevoj i Gružanskoj zamenjeni su dotrajali sudovi za odlaganje otpada zapremine 1,1 kubika, a danas će i na teritoriji Voždovca biti zamenjen 21 kontejner na uglovima ulica Vitanovačke i M. Šaranovića, Vitanovačke i Sanske, Viatanovačke i N. Đurkovića, Bjelovarske i Podravske, Danijelove i LJ. Kovačevića, u ulicama Ž. J. Španca, Kumodraškoj i Vojina Đurovića. 

U Beogradu ima oko 30.000 različitih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada postavljenih na teritorijama deset gradskih opština koji su u nadležnosti JKP „Gradska čistoća”. Redovno se menjaju stari i dotrajali sudovi za odlaganje otpada, jer je cilj da grad bude čistiji, uredniji, ali i da se stanjem kontejnera ne narušava estetika ulica. 

Kontejneri su gradski inventar, ali i svojina svih Beograđana. Izuzetno je važno očuvati sudove za komunalni otpad kako bi bili u funkciji i na korist žiteljima glavnog grada, jer predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene Beograda. Novi kontejneri se otvaraju pomoću nožne papučice, tako da nema potrebe za kontaktom sa poklopcem kontejnera kako bi se oni zatvorili, što je neophodno kako životinje lutalice i ptice ne bi osipale otpad oko sudova, čime se prlja životna sredina i ruži izgled grada, saopštili su iz ovog preduzeća. 

„Gradska čistoća” apeluje na sugrađane koji se greju na čvrsta goriva da u kontejnere odlažu isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo i žar. Nesmotreno bacanje žara i nedovoljno ugašenog pepela je najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje komunalnog otpada, što dovodi do njihovog trajnog uništenja.