četvrtak, 25. novembar 2021.

Premijera predstave „Bombona” povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prisustvovao je večeras u Domu omladine premijeri predstave „Bombona” Omladinskog pozorišta „Dadov”. Predstavi su prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnici Gradskog centra za socijalni rad, Povereništva za zaštitu ravnopravnosti kao i direktor pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović.

Mladenović je ukazao da na današnji dan poruka protiv nasilja nad ženama mora da bude najsnažnija ali da ona mora biti svakodnevna.

– Mi svakog dana u godini moramo da se borimo protiv takve pojave i svako nasilje a posebno ono nad ženama mora da naiđe na osudu. Društvo tu mora da bude jasno opredeljeno i mislim da je ovakav način izražavanja te poruke, kroz predstave i edukaciju posebno prema mladima veoma dobar. Ovu predstavu izvode mladi ljudi, „Dadov” već drugu godinu za redom na ovaj način podseća širu javnost na borbu protiv nasilja na ženama. Svako od nas, kao sin, otac, brat, mora da se stavi u poziciju kao da se nasilje desilo njegovoj majci, ćerki ili sestri i jasno ga osudi. Na današnji dan ta poruka je vrlo jasna – rekao je Mladenović.

Predstava „Bombona” tretira, i iz različitih uglova sagledava, problem nasilja nad ženama kao i uticaj narkomanije na njegovu pojavu. Cilj predstave je da se mladima, kroz njihov jezik i kroz razumevanje generacijskog problema, pokaže da anksioznost, melanholiju, depresiju ne treba rešavati narkoticima - oni su samo kratkotrajno rešenje problema, a vremenom postaju dugoročan problem. Poruka predstave je ohrabrenje mladih da mogu da se povere svojim bližnjima, da je nekad u redu da se osećaju loše, da ne moraju uvek da budu na visini zadatka, da ne moraju da budu izuzetni niti nasmejani u svakom trenutku njihovog života. 

Tekst predstave je delo Filipa Grujića, pisca mlađe generacije  a režiju predstave potpisuje Marko Čelebić,  reditelj i urednik programa u Dadov-u. Kostime za predstavu uradila je Katarina Grčić Nikolić, scenografiju Saško Krstev, muziku Bojan Jeremić  a koreografiju Milan Gromilić . 

U predstavi igraju: Lazar Nenadović, Nikola Milanović, Una Ninić, Milica Ivošević, Anastasija Stanić, Teodosija Popović, Lazar Jović, Jovan Šakota, Nikola Radulović, Jovan Rakić, Tara Desnica, Nađa Pročković, Lena Trifunović, Mateja Jovanović, Jovana Urošević i Mia Jovanović.