petak, 26. novembar 2021.

Gradonačelnik Radojičić na bilateralnom sastanku sa gradonačelnikom Istanbula u Turskoj

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se  danas u Istanbulu sa gradonačelnikom najvećeg grada Republike Turske Ekremom Imamogluom.

Gradonačelnici Beograda i Istanbula su iskazali obostrano zadovoljstvo povodom održanog sastanka na kojem su razmenili svoja iskustva kada je reč o vođenju velikih gradova.

– Istanbul je zaista „zeleni grad” u kojem se puno pažnje posvećuje ekološkim pitanjima, cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju. Gradonačelnik Imamoglu mi je preneo iskustva Istanbula kada je reč o tretmanu otpada u jednom ovako velikom i mnogoljudnom gradu. Saglasili smo se i oko toga koliko je projekat izgradnje nove deponije u Vinči, kao najvećeg projekta javno privatnog partnerstva u Srbiji važan za našu prestonicu, kao i da Beograd može mnogo toga da nauči od Istanbula o tretmanu otpada u velikom gradu – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik Beograda je dodao da se sa gradonačelnikom Imamogluom saglasio oko toga da je poboljšanje kvaliteta života građana ono što je najvažnije kada je vođenje jednog grada u pitanju i da fokus uvek mora biti na pojedincu.

– Takođe, sa svojim kolegom sam se složio da dobra saradnja gradova doprinosi boljoj bilateralnoj saradnji država, jer je saradnja gradova brža, jednostavnija i manje opterećena birokratskim procedurama – naglasio je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnici su se dogovorili da će i u budućnosti nastaviti razmenu primera dobre prakse iz oba grada, kao i da postoji još puno prostora za dalju saradnju budući da ove gradove vezuje i ubrzani ekonomski i privredni razvoj, kao i veliki broj infrastrukturnih projekata.

– Već u ponedeljak ćemo imati priliku da nastavimo saradnju, kada ćemo se sastati na Samitu gradonačelnika balkanskih gradova u Istanbulu gde ćemo razmatrati teme koje se odnose na primenu koncepta „Pametnih gradova” (Smart city koncept), održivi razvoj, energetsku efikasnost i mnogo drugih. Radujem se susretu sa kolegama iz svih zemalja regiona – zaključio je prvi čovek Beograda.