subota, 27. novembar 2021.

Grad Beograd se aktivno bavi pronatalitetnom politikom

Gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da je osnovni preduslov za povećanje nataliteta podrška sistema. Pozdravila je najavljene mere predsednika Aleksandra Vučića u toj oblasti.

– Važan preduslov za povećanje nataliteta je materijalni efekat, ali je najbitnija podrška sistema kako bi buduće majke osetile da nisu same i da o njima brinu i država i grad. Zato su veoma važne mere koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić – ukazala je Stanisavljevićeva za TV Hepi.

Ona je podsetila da će se pomoć države za prvo dete sa 100.000 dinara povećati na 300.000.

– Druga važna mera predsednika Republike Srbije jesu podsticajne mere za mlade parove i studente, kako bi studintkinje koje ostanu u drugom stanju mogle da zamrznu godinu i budu oslobođene troškova školovanja. Treća važna mera za očuvanje nacije i stabilnost porodice jeste rešavanje njihovog stambenog pitanja, a takođe na inicijativu predsednika Vučića – navela je resorna sekretarka.

Ona je istakla da se Grad Beograd u poslednjih šest godina aktivno bavi pronatalitetnom politikom.

– U urbanim sredinama, kakav je Beograd, najveći izazov je bio uskladiti rad i roditeljstvo. Država se usvajanjem i izmenama zakona izborila za takve mere kako bi buduće majke bile zaštićene kod poslodavaca – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da u gradu Beogradu ima 355.000 porodica sa decom. Od tog broja imamo 192.000 porodica sa jednim detetom, sa dvoje dece je 137.000 porodica, sa troje dece 21.000, a sa četvoro i više dece 2.877 porodica, navela je gradska sekretarka i dodala da u Beogradu ima oko 100.000 samohranih roditelja.

Ona je podsetila da svaka porodilja u Beogradu dobija novčanu pomoć. Grad Beograd je, kako je precizirala, samo tokom 2021. godine isplatio 379 miliona dinara u te svrhe.

– Svaka ta pomoć se isplaćuje na vreme. Takođe smo sve porodilje oslobodili administrativnih troškova oko podnošenja zahteva i sve se prijave podnese elektronskim putem. Kada su u pitanju davanja, žena sa trećim detetom dobija od Grada Beograda jednokratno 40.000 dinara, a ukoliko je nezaposlena, taj iznos je 70.000 dinara – u skladu sa gradskom odlukom, dok od države prima milion i po dinara u narednih 10 godina, što je 12.000 dinara svakog meseca – ukazala je Stanisavljevićeva.

Grad Beograd, pored materijalne pomoći, svake godine unapređuje korisnične usluge za buduće majke, od patronažnih sestara do planiranja mesta u vrtićima za njihovu decu, istakla je resorna sekretarka.