ponedeljak, 29. novembar 2021.

Gradonačelnik Radojičić na Samitu B40: Saradnja balkanskih gradova je novi potencijal za brži razvoj i bolje odnose naših država

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvuje Samitu Mreže B40 balkanskih gradova u Istanbulu, čiji je cilj povezivanje i razvijanje saradnje balkanskih gradova u budućnosti.

Na samitu učestvuju delegacije 24 grada iz 11 država regiona. Radojičić je najpre izjavio saučešće delegaciji Republike Severne Makedonije povodom teške saobraćajne nesreće u kojoj je nastradalo četrdeset šestoro ljudi.

Gradonačelnik je naveo da smo svi trenutno svedoci funkcionisanja gradova i država u izuzetno izazovnom periodu pandemije virusa korona, globalizacije s jedne strane, polarizacije na nivou međunarodnih odnosa s druge strane, a istovremeno i ubrzanog razvoja savremenih tehnologija. 

– Imajući sve ovo u vidu, nama gradonačelnicima ostaje obaveza da u ovako teškim i izazovnim okolnostima uložimo još veći napor kako bismo pronašli najbolji put za sprovođenje lokalne politike od koje zavisi kvalitet života naših građana. Zbog toga smatram da je inicijativa ovakve saradnje kakvu danas vidimo na Samitu B40 u Istanbulu veoma dobra i preko potrebna, i ujedno je prilika da razmenimo iskustva dobre praskse iz naših gradova – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je Beograd lider u regionu kada je reč o privlačenju novih investicija i razvoju velikih infrastrukturnih projekata. 

– Pandemija virusa korona je pošast koja je zadesila čovečanstvo i donela mnogobrojne probleme svim državama sveta, ali nas je i naterala da budemo spremniji, kreativniji, i proaktivniji u pronalaženju novih načina funkcionisanja. Grad Beograd je novonastale okolnosti iskoristio za unapređenje e-Uprave, a sve u cilju olakšavanja pristupa informacijama, podacima i dokumentima koje građanima obezbeđuje gradska administracija – istakao je Radojičić.

On je naglasio da su ovakvi skupovi izuzetno potrebni i korisni, te da donose nove teme, ali i konkretizaciju realizacije projekata sa zajedničkim fokusom na unapređenju dalje saradnje. 

– Ovo je mesto gde možemo puno toga da unapredimo na polju razvoja kulture, sporta, zajedničkih investicija, kreiranja turističkih proizvoda, a ujedno i da razmenimo iskustva i primere dobre prakse. Ipak, nijedan sastanak ne može dati toliki doprinos koliko to mogu ljudi koji se druže, putuju, sarađuju i razvijaju potencijale u pomenutim oblastima. Upravo uspostavljanje čvrste saradnje među našim gradovima, građanima i privrednicima je dugoročno najjači vid diplomatije i svima preko potrebnog suživota i mira na ovim prostorima – zaključio je Radojičić.