utorak, 30. novembar 2021.

Beograd predstavio velike projekte na Samitu Mreže B40 balkanskih gradova u Istanbulu

Na Samitu Mreže B40 balkanskih gradova u Istanbulu učestvovala je delegacija Grada Beograda na panelima koji su se bavili ekonomskom saradnjom gradova, „smart siti” konceptom i digitalnom transformacijom gradova, kao i borbom protiv klimatskih promena.

Predstavnici Grada Beograda su istakli da je za njih učešće na ovim panelima sjajna prilika da zajedno sa ostalim gradovima diskutuju o važnim koracima u realizaciji „smart siti” projekata, ekonomskim investicijama i zaštiti životne sredine. Članovi delegacije su predstavili značajne projekte koje je Beograd realizovao u oblasti zaštite životne sredine i ekologije, poput izgradnje metroa, sanacije deponije u Vinči, ali i „smart siti” koncepta, poput parking sistema grada, saradnje sa nemačkom kompanijom „Simens” u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi, kao i e-usluge koje su dostupne svim građanima Beograda.

Delegacija je za vreme trajanja samita imala priliku da poseti uspešnu kompaniju „Kemerburgaz Biomethanation” koja se bavi tretmanom otpada i njegovim spaljivanjem radi proizvodnje električne energije. Tom prilikom, delegacija se upoznala sa samim procesom tretmana otpada i prenela svoja iskustva o realizaciji projekta sanacije deponije u Vinči.

Cilj tehničkih panela jeste povezivanje i razvijanje saradnje balkanskih gradova u pomenutim oblastima u budućnosti.