četvrtak, 2. decembar 2021.

Radojičić: Popularizacija gimnastike i izgradnja neophodne infrastrukture su ciljevi za naredni period

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru predsednika Međunarodne gimnastičke federacije Morinarija Vatanebea i predsednika Gimnastičkog saveza Srbije Sašu Veličkovića. Glavna tema razgovora bila je izgradnja specijalizovane hale za gimnastiku u Beogradu.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u Starom dvoru ugosti predsednika Međunarodne gimnastičke federacije Morinarija Vatanebea i predsednika Gimnastičkog saveza Srbije Sašu Veličkovića, napomenuvši da je današnji događaj, između ostalog, nova prilika da se promoviše ovaj bazični sport.

– Gospodin Vatanabe nam je predstavio koncept koji bi pomogao u motivisanju mladih ljudi da se bave gimnastikom. Postoje tri pravca o kojima smo razgovarali – popularizacija ovog sporta kod dece, motivisanje starijih da gimnastikom umnogome poboljšaju kvalitet svog života, te konačno doprinos razvoju vrhunskih sportista koji se bave gimnastikom. Ovaj sport na određeni način svedoči i o fizičkom zdravlju nacije – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se obezbedi potrebna infrastruktura za razvoj gimanstike.

– Jedna od naših glavnih tema bila je izgradnja hale za gimnastiku u Beogradu zbog čega je bilo govora o redosledu koraka koje moramo da učinimo. Pre svega, tu je izbor lokacije, a potom i sve ostalo što je potrebno da bi se ovaj projekat realizovao. Bilo bi odlično da na godišnjicu prijateljstva Srbije i Japana realizujemo projekat i zajedničkim radom obezbedimo halu, odnosno bolje uslove za mlade koji žele da se bave ovim sportom. Lično bi mi mnogo značilo da što više Beograđana bude uključeno u različite gimnastičke disipline, budući da ovaj sport pozitivno deluje na zdravlje i kvalitet života. Gospodin Vatanabe je treći put u Beogradu i mogu da kažem da sam fasciniran njegovom energijom, željom i dobrim namerama da nam pomogne kako bismo što pre završili rad na izgradnji gimanstičke hale – istakao je Radojičić.

Morinari Vatanabe je rekao da su Olimpijske igre, koje su ove godine održane u Tokiju, dokaz da sport povezuje ljude.

– Srbija i bivša Jugoslavija su u prošlosti imale odlične gimnastičare, što danas, nažalost, nije slučaj. Želimo da razvijamo, popularizujemo i podignemo gimnastiku na viši nivo. Nadam se da će i Srbija na narednim Olimpijskim igrama uspeti da osvoji medalju u gimnastici. Ipak, nije sve u medaljama, jer, kako je rekao gradonačelnik Radojičić, gimnastika je fundamentalni sport kojim je moguće baviti se tokom celog života – rekao je Vatanabe.

Predsednik Gimnastičkog saveza Srbije Saša Veličković je rekao da mu je želja da se ova poseta Morinarija Vatanabea iskoristi za dobijanje što veće podrške za izgradnju hale za gimnastiku.

– Beograd spada u malobrojnu grupu glavnih gradova koji nemaju halu specijalizovanu za gimnastiku. Podrška Međunarodne gimanstičke federacije je veoma važna zato što bismo kao njihovu pomoć dobili kompletno opremanje hale dok bi naš zadatak bio izbor lokacije i izgradnja objekta – rekao je Veličković.

Događaju su prisustvovali i članica Saveta Međunarodne gimnastičke federacije Snežana Lakićević, kao i Generalni sekretar Međunarodne gimnastičke federacije Geza Mikeš.