utorak, 11. januar 2022.

Gradonačelnik Radojičić: Sistem „Beogradskih elektrana” funkcioniše dobro, na snazi režim grejanja 24 sata

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je jutros Dispečerski centar toplane u Novom Beogradu i tom prilikom naglasio da sistem „Beogradskih elektrana” funkcioniše dobro. On je podsetio da se 320 hiljada stanova greje zahvaljujući ovom sistemu, kao i da je od juče zbog niskih temperatura na snazi režim grejanja 24 sata. 

– Svi toplotni izvori JKP „Beogradske elektrane”, a to je 14 toplana i 20 kotlarnica, u dvadesetčetvoročasovnom su režimu grejanja zbog niskih spoljašnjih temperatura. Sistem ima dva „moda”, jedan je dnevni, a drugi noćni. U zavisnosti od spoljašnje temperature, grejanje će i narednih dana biti pojačano. Stručne službe „Beogradskih elektrana” pažljivo, svakog sata u toku dana prate temperaturu vazduha, kao i vremenske prognoze hidrometeorologa, na osnovu čega se određuju dalji režimi rada proizvodnih postrojenja – istakao je gradonačelnik Radojičić. 

Gradonačelnik je naglasio da toplane u Beogradu u procentu od 96 odsto rade na gas, tako da se ne očekuju problemi zbog noćašnjeg požara u rudarskom basenu Kolubara.

– Toplane „Beogradskih elektrana” snabdevene su planiranim količinama energenata koji obezbeđuju stabilnu isporuku toplotne energije potrošačima. Stručne službe i ekipe za hitne intervencije dežuraju, 24 sata dnevno su u pripravnosti i spremne su da potencijalne poremećaje u radu otklone u najkraćem mogućem roku. U proteklim danima broj reklamacija Dispečerskom centru sveden je na broj između 100 i 300, što je značajno ispod proseka na dnevnom nivou, pa je u odnosu na ukupan broj potrošača, odnosno 320.000 stanova koji se zagrevaju reč o izuzetno malim procentima. Sedamdeset ekipa ovog preduzeća je na terenu, sistem je stabilan i dobro će funkcionisati – naveo je Radojičić. 

Gradonačelnik je podsetio da je u proteklom periodu ugašeno više od 1.300 kotlarnica u Beogradu, što je dovelo do 50 hiljada tona manje produkcije ugljen-dioksida. Na taj način je dat veliki doprinos ekologiji i boljem vazduhu u Beogradu, ocenio je Radojičić i najavio da se očekuje gašenje još osam kotlarnica.

Gradonačelnik Radojičić se osvrnuo i na rad Zimske službe Javnog komunalnog preduzeća „Beograd-put”.

– JKP „Beograd-put” je u pojačanom trećem stepenu angažmana, što znači da je na ulicama 110 vozila za čišćenje, 80 velikih kamiona, 15 manjih multikar vozila i 15 utovarnih mašina. Tokom noći posuto je šeststo tona soli. Saobraćajnice prvog prioriteta su prohodne a na terenu je preko trista radnika ovog preduzeća koji rade u dve smene od po 12 časova, kao i skoro 700 ljudi iz javnih komunalnih preduzeća „Gradska čistoća”, „Parking servis” i „Zelenilo – Beograd”. Tako da u ovom trenutku nema većih problema niti ih očekujemo – zaključio je Radojičić. 

Gradonačelnik je podsetio da se u Beogradu u zimskim uslovima čisti i održava blizu 2.400 kilometara saobraćajnica, od kojih je čak 80 odsto, to jest oko 1.900 kilometara prvog prioriteta.

– Ulice prvog prioriteta moraju biti potpuno čiste četiri sata po prestanku padavina, posle čega se čiste ulice drugog prioriteta za koje imamo obavezu da budu čiste 48 sati po prestanku padavina – precizirao je gradonačelnik Radojičić i zahvalio svim službama na zalaganju i dobro obavljenom poslu.