sreda, 12. januar 2022.

Radojičić sa radnicima „Zelenila”: U 2022. planirane investicije preko 400 miliona dinara

Na ulicama glavnog grada danas je angažovano 406 radnika Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”, koji na uklanjanju snega rade sa 83 mašine. Njihove aktivnosti jednako su važne u svakom periodu godine, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govoreći za „TV Prva”.

– Tokom godine radnici ovog gradskog preduzeća obavljaju sve poslove koji se tiču održavanja zelenih površina, a kada imamo snežne padavine i ovako niske temperature, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” čiste, osim javnih zelenih površina, parkova, platoa, staza, dečjih igrališta, i 133 autobuska stajališta i druge delove grada gde postoji opasnost od pojave leda. To je više od 550.000 metara kvadratnih površine. Kada je reč samo o ovom preduzeću, obezbeđeno je 600 tona industrijske soli, 25.000 litara kalcijum-hlorid emulzije, kao i 6.000 kilograma kalcijum-hlorid granulata za nastupajuću zimsku sezonu. Radnici će biti angažovani na čišćenju snega, leda i posipanju soli dok god za to bude potrebe, kako bi našim sugrađanima obezbedili bezbedno i neometano kretanje kroz grad – podsetio je gradonačelnik Radojičić tokom obilaska radnika ovog gradskog preduzeća u Tašmajdanskom parku.

Govoreći o prvom snežnom talasu, kada je zbog težine snežnog pokrivača došlo do pada stabala na parkirane automobile, Radojičić je podsetio da je 105 sugrađana prijavilo oštećenja na vozilima.

– Komisija „Zelenila” je završila svoj posao. Nakon snežnih padavina u decembru, primljeno je 105 zahteva građana za nadoknadu štete. Svi zahtevi su prošli kroz komisijske procedure i nadoknada usled nastale štete je isplaćena svima onima koji su imali jasna obrazloženja i potrebnu dokumentaciju da se šteta nastala usled pada stabla dogodila na površini koju održava JKP „Zelenilo – Beograd” – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da planovi ovog javnog komunalnog preduzeća, kada je reč o sprovođenju investicija u ovoj godini, premašuju vrednost od 400 miliona dinara.

– Biće urađeno još šest dečjih igrališta, završeni su radovi na šetalištu „Lazaro Kardenas” u novobeogradskim blokovima 45 i 44 a nastavljaju se radovi i u Bloku 70. Ove godine na redu su radovi na uređenju celina 1 i 2 Linijskog parka u gradskoj opštini Stari grad, koji će podrazumevati izgradnju šetačkih staza, biciklističkih i trim-staza. Ponosan sam na to što je ovo preduzeće tokom 2021. godine zasadilo više od 5.000 stabala, a samo u okviru akcije „Drvo za Beograd” dodatnih 2 400. Za 2022. godinu planirana je sadnja oko 8.500 novih, najkvalitetnijih sadnica na zelenim površinama u gradu. Beograd mora opravdati epitet „zelenog grada” i unapred se radujem sprovođenju svih projekata koji imaju za cilj da od našeg grada naprave bolje i zdravije mesto za život – istakao je Radojičić.