četvrtak, 13. januar 2022.

Vesić: Grad trajno ustupio prostor u Rakovici namenjen udruženju „Enimal reskju” i zbrinjavanju životinja

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa zamenicom predsednika Skupštine grada Andreom Radulović, obišao je danas prostorije udruženja „Enimal reskju Srbija”, gde su u toku radovi na adaptaciji prostora, koji je pre oko pola godine Grad trajno ustupio ovom udruženju. Vesić je podsetio da su oni koristili prostor u zgradi BIGZ-a, koji su morali da napuste, ali tada je Grad stao iza njih, kao što će to uraditi i kada je reč o drugim organizacijama. 

– Pomogli smo im da dođu do prostora gde mogu da budu trajno, uz podršku Grada, kako bismo zajedno radili na promociji odgovornog vlasništva i zaštiti životinja. Novi centar ima više od petsto kvadrata, a Grad i Opština Rakovica finansiraju preuređenje prostora. Ovo mesto neće biti namenjeno samo za spasavanje životinja i njihovo udomljavanje, već će se tu održavati seminari i edukacije o važnosti odgovornog vlasništva, jer držati životinju znači imati uz sebe živo biće – rekao je Vesić. 

Trebalo bi da radovi traju oko četrdeset dana, odnosno da centar bude otvoren početkom marta. 

Vesić je izrazio veliku zahvalnost ljudima iz ovog udruženja, precizirajući da oni godišnje spasu oko hiljadu životinja, odnosno „hiljadu života”. 

– Ovaj posao ne može da se radi za novac, već samo iz ljubavi. Zato ćemo nastaviti da pomažemo ovo udruženje, kao i sve druge društveno odgovorne organizacije koje rade dobre stvari za naše društvo. Srećan sam što je ova priča, koja je izgledala tužno, dobila srećan kraj i što će uslovi biti čak i bolji nego ranije, uz trajno rešenje. To je dokaz kako zajedno možemo da radimo za dobro ovog grada, i ljudi, i životinja  – istakao je Vesić. 

Aleksandar Gavrić iz ovog udruženja izrazio je veliku zahvalnost Goranu Vesiću i Gradu Beogradu, najavljujući da će ovaj centar biti na ponos svih, ne samo u Srbiji već i u svetu. 

– Ovde ćemo moći da prenosimo građanima i drugim udruženjima svetska znanja i iskustva koja stičemo, a očekujemo i održavanje svetskih kongresa koje ćemo organizovati. Zahvaljujem svima koji pomažu da se promoviše odgovorno vlasništvo, kako bismo imali što manje životinja na ulici i kako bi one što manje patile – kazao je Gavrić.  

Predsednik opštine Rakovica Miloš Simić naveo je da ova opština podržava svaki vid pomoći usmeren ka životinjama. 

– Srećan sam što je Grad odlučio da se ovakav centar otvori upravo na teritoriji Rakovice. Podsetiću da smo napravili „pet-parkove” u Skojevskom naselju i na Labudovom brdu, a u Rakovici postoji i azil za pse. Nadam se da ćemo dodatnom edukacijom i kontrolom neodgovornih vlasnika uspeti da smanjimo na minimum broj pasa lutalica na teritoriji Rakovice i uopšte u Beogradu – istakao je Simić. 

Predstavnici medija su imali priliku da obiđu budući centar, ali i da se uvere u dobre uslove zbrinjavanja brojnih mačaka, ptica i drugih sitnijih životinja.