ponedeljak, 17. januar 2022.

Radojičić: Grad uvećao davanja za decu i mlade bez roditeljskog staranja, nastavljamo sa podrškom najranjivijih grupa

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je da je Grad Beograd Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite za 2022. godinu uvećao davanja za decu i mlade bez roditeljskog staranja koji napuštaju domski i hraniteljski smeštaj. 

– Obezbedili smo ukupna sredstva od 39 miliona i 500 hiljada dinara za ovu grupu naših mladih sugrađana u 2022 godini. Reč je o stalnoj novčanoj pomoći mladima koji su sposobni za rad, koji nastavljaju samostalan život i dalje školovanje. Njima će sukcesivno biti isplaćivana materijalna podrška u mesečnom iznosu od jedne prosečne zarade od dana kada su napustili domski ili hraniteljski smeštaj, a najduže godinu dana, pod uslovom da najmanje dve godine pre završetka školovanja imaju prebivalište na teritoriji Beograda – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd nastoji da pruža podršku svim sugrađanima kojima je ona potrebna, a da se posebno prilagođava potrebama dece i mladih koji spadaju u najranjivije grupe. 

– Grad ovim pokazuje da nastavlja svoju socijalno odgovornu politiku. Uvećanim davanjima Grad Beograd nastoji da bar delimično olakša život deci i mladima koji izlaze iz sistema domskog i hraniteljskog smeštaja. Ranija mesečna davanja za ovu grupu naših sugrađana su bila u visini polovine prosečne mesečne zarade, a sada su povećana na iznos prosečne mesečne zarade – naveo je Radojičić. 

Gradonačelnik je ukazao na značaj ove izmene jer se na ovaj način pomaže mladima koji su navršili 18 godina i koji izlaze iz sistema socijalne zaštite da se osnaže za samostalan život.

– Imajući u vidu da su ovo mladi ljudi koji uglavnom nemaju bližih srodnika koji bi im pomogli da se osamostale, Grad Beograd je tu da brine o njima, da im olakša nastavak školovanja i nalaženje posla. Svaka osoba treba da ima jednake šanse, pravo da uči, da se dalje obrazuje, radi i razvija. Zato je briga o mladima prioritet ovog grada – zaključio je Radojičić.