sreda, 19. januar 2022.

Nosilac Bogojavljenskog krsta 2022 Đorđe Lukić

Jubilarna, 25. manifestacija svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu održana je uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera u organizaciji Opštine Zemun, Hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i SVEBOR Saveza Beograda, saopšteno je iz ove opštine. 

Najpre je u Hramu Svetog Nikolaja sveštenstvo zemunskih crkava služilo prazničnu liturgiju, kojoj je prisustvovalo rukovodstvo Opštine Zemun, zatim je osvećena voda kako običaji i tradicija nalažu, a oko podneva su 223 plivača skočila u hladni Dunav za Časni bogojavljenski krst.

Prvi je do krsta stigao dvadesetdvogodišnji Đorđe Lukić, pripadnik Policijske brigade, kojem je Bogojavljenski krst i statuu Bogojavljenskog plivača uručio predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević, a zlatnu Swebor medalju i plaketu „Nosilac Bogojavljenskog krsta 2022” Cvjetko Stevanović.
Kovačević je ovom prilikom poželeo svim građanima Zemuna dobro zdravlje i napredak.

Svi učesnici Bogojavljenskog plivanja dobili su krstiće i plakete.

Plakete i Bogojavljenski krstovi uručeni su posthumno Danilu Budimiru Dači, koji je prethodnih godina učestvovao u obezbeđenju manifestacije, Crvenom krstu „Zemun”, listu „Sportski žurnal” i DVD „Matici”.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja bilo je posvećeno Udruženju „Evo ruka” koje je duže od decenije u misiji poboljšanja kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju.

Svetkovanju Bogojavljenja prisustvovale su visoke zvanice iz društvenog života, predstavnici ministarstava, narodni poslanici i direktori javnih preduzeća.