petak, 21. januar 2022.

Od ponedeljka i građani Grocke dobijaju svoje gerontodomaćice

Svoje gerontodomaćice će od ponedeljka dobiti i građani Grocke pa će tako u svim beogradskim opštinama biti dostupna služba pomoći u kući, koju obavlja 680 domaćica za stare osobe, izjavila je za RTS gradska skretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, korona nije mnogo uticala na rad gerontodomaćica u prethodne dve godine. 

– Usluga pomoći u kući se odvija neometano tokom pandemije, kako bi se korisnicima pomoglo u zadovoljenju njihovih potreba u svakodnevnom funkcionisanju. Usluga se organizuje i planira u saradnji sa korisnicima i u skladu sa njihovim potrebama, sa što manjim zadržavanjem u stanovima korisnika i direktnim kontaktima, uz pridržavanje epidemioloških mera i nošenje zaštitne opreme. U cilju poštovanja protivepidemijskih mera i instrukcija, Grad Beograd je snabdeo gerontodomaćice dovoljnom količinom zaštitne opreme, i to maskama, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ljudima koji koriste ovu uslugu ovakva pomoć mnogo znači, pogotovo u vreme pandemije imajući u vidu da su usamljeni u svoja četiri zida. U ovom trenutku 2.402 osobe koriste ovu uslugu, a prema podacima, samo u prestonici je pre nekoliko godina na gerontodomaćicu čekalo više od 1.000 korisnika, a sada se taj broj smanjio na oko 600 starih osoba.

– Samo u prošloj godini zaposleno je 75 novih gerontodomaćica, a u planu nam je da ove godine primimo u radni odnos još novih gerontomaćica. To će značiti da ćemo imati i prijem novih korisnika, a samim tim će se smanjiti lista čekanja. Na godišnjem nivou se za ovu pomoć uključi oko 500 korisnika. Najveći broj onih koji koriste uslugu pomoći u kući je starosti između 70 i 80 godina i njima je ova pomoć dragocena – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Srbija važi za jednu od demografski najstarijih zemalja u Evropi pa je jasno kolika je potražnja za gerontodomaćicama, pogotovo je pandemija virusa korona njihov posao učinila dodatno traženim.