subota, 22. januar 2022.

Pokretna kancelarija Gorana Vesića u surčinskim naseljima Bečmen i Petrovčić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas svojom pokretnom kancelarijom naselja Bečmen i Petrovčić u opštini Surčin. Obilasku je prisustvovao predsednik opštine Surčin Stevan Šuša, kao i saradnici Gorana Vesića iz gradskih institucija i preduzeća. 

– Danas smo u Bečmenu i Petrovčiću, ali mogu da kažem da nema naselja u opštini Surčin gde nije mnogo toga urađeno, čime možemo da se ponosimo. Fiskulturna sala u OŠ „Dušan Vukasović Diogen”, u kojoj se sada nalazimo, takođe je izgrađena u proteklih nekoliko godina. Pored toga, u Bečmenu su urađena dva parka i jedno otvoreno igralište, ambulanta i mesna zajednica u naselju Petrovčić, a ne bi trebalo zaboraviti ni asfaltiranje velikog broja ulica i izgradnju trgova. Rekonstruisano je dosta trotoara i ova naselja su danas drugačija nego pre nekoliko godina. Uvek volim da istaknem činjenicu da se danas u prigradska naselja Beograda ulaže mnogo više nego ranije. Svrha moje pokretne kancelarije jeste da zajedno sa svojim saradnicima obilazim naselja i iz prve ruke se upoznajem sa problemima građana. Kada govorimo o naselju Bečmen, najveći problem je Dom kulture. Očekujemo da Opština Surčin završi projekat, nakon čega će Grad finansirati radove – rekao je Vesić.

On je dodao da je sa građanima razgovarao o ulicama koje će biti obnovljene, ali i o pitanju poboljšanja vodosnabdevanja, odnosno o problemima sa pritiskom. 

– Za građane je najvažnije to da će kanalizaciona mreža za opštinu Surčin biti građena u okviru projekta izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici. Trenutno pregovaramo sa Evropskom unijom i nadam se da će pregovori biti završeni u narednih nekoliko meseci, te da će se EU grantom finansirati polovina tog projekta. To znači da će čitav Surčin, ali i delovi Zemuna koji nemaju kanalizaciju biti priključeni na sistem te fabrike za preradu otpadnih voda, što važi i za delove ovih opština koji imaju kanalizaciju – dodao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je obavestio građane da će sistem BG voza biti produžen od Železničke stanice „Zemun” prema Surčinu, budućem Nacionalnom stadionu i Aerodromu „Nikola Tesla”, odnosno centru Surčina i dalje prema Obrenovcu.

– Razgovarali smo i o izgradnji brze saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, ali i o svim drugim velikim infrastrukturnim projektima na teritoriji opštine. Zaista verujem da zajedničkim radom možemo da poboljšamo kvalitet života ljudi, što je i osnovni zadatak moje pokretne kancelarije. Razgovarali smo i o tome gde bi trebalo popraviti javnu rasvetu, gde bi trebalo postaviti „ležeće policajce” ili popraviti ogradu. Sve to nekome ne nije veliko ni važno, ali to su stvari koje ljudima iz ovih naselja mnogo znače. Postoji mnogo problema koji treba da se reše, ali Beograd, a samim tim i Surčin svakoga dana postaju bolje mesto za život. Ukoliko nastavimo ovim tempom, možemo da očekujemo da će svi građani uskoro osetiti boljitak. Potpuno je jasno da se Beograd i Surčin razvijaju, ali, nažalost, još uvek ne osećaju svi građani da im je bolje. Naš je posao da svi građani osete boljitak, a ukoliko nastavimo sa zajedničkim radom, neće biti zadataka koji su neostvarivi. Tada će naš grad biti mesto u kojem svi žele da žive, a ne da bolje životne uslove traže u drugim zemljama – poručio je Vesić.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zamenik gradonačelnika ponovo u Surčinu. 

– Svaki put kada je Goran Vesić u poseti našoj opštini rešimo neki od problema za koji nam je bila potrebna pomoć Grada. Problem sa Domom kulture u Bečmenu čeka rešenje 30 godina i mi ćemo sigurno u toku ove godine završiti projekat a onda uz pomoć Grada krenuti u njegovu realizaciju. Tada ćemo u svakom naselju naše opštine imati pristojan dom kulture a samim tim i prostor za sva udruženja koja funkcionišu u naseljima. Građani Surčina, bez obzira na naselja u kojima žive, ističu probleme koje imaju sa domovima zdravlja. Nadam se da ćemo u narednih mesec dana uspeti da „odvojimo” naš dom zdravlja od zemunskog, jer ćemo tada imati mnogo više mogućnosti nego sada – rekao je Šuša.