utorak, 25. januar 2022.

Oslikajte mural izuzetnim ženama Srbije: Još sedam dana do zatvaranja konkursa

Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, poziva sve zainteresovane „strit art” umetnike da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim ženama 20. i 21. veka, u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije”.

Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa imati priliku da oslikavanjem murala (površine oko 4 x 4 metra) prikažu deset izuzetnih žena: Požega – Mitra Mitrović, Aleksinac – Jelena Dimitrijević, Kragujevac – Ljubica Marić, Kruševac – Vera Nikolić, Niš – Jovanka Bončić Katerinić, Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović, Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić, Tutin – Hafiza Demirović, Grocka – Branislava Perović. 

Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj u društvu. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Sredstva za materijal su obezbeđena, kao i honorari za umetnike. Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Ohrabruju se umetnici iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Izrada murala se planira u februaru i martu u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i zahtevi za dodatne informacije mogu se poslati na mejl: nlmurali@gradbeograd.eu.

Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.