sreda, 2. mart 2022.

Promena tehnologije odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera na Bežanijskoj kosi

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” završava projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Sa terena se povlače 230 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 kubni metar, a postavljaju se 155 novih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika.

Džambo kontejneri zauzimaju manji deo javne površine, a primaju veće količine otpada. Poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni, pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera, koji se, inače, otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju tu prednost što ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem. 

Novi kontejneri doprineće poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno uticati na izgled beogradskih ulica.

U Beogradu je oko 30.000 sudova za odlaganje komunalnog otpada na deset opština u nadležnosti „Gradske čistoće”. Svakodnevno se prate potrebe sugrađana i situacija na terenu. Redovno se zamenjuju stari i dotrajali sudovi za odlaganje komunalnog otpada, jer je cilj Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” da grad bude čistiji, uredniji, ali i da se stanjem kontejnera ne narušava estetika ulica. Kontejneri su gradski inventar, ali i svojina svih Beograđana. Izuzetno je važno očuvati sudove za komunalni otpad, kako bi bili u funkciji i na korist žiteljima glavnog grada Srbije, jer predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada. 

„Gradska čistoća” apeluje na sugrađane koji se greju na čvrsta goriva da u kontejnere odlažu isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a nikako žar. Nesmotreno bacanje žara, nedovoljno ugašenog pepela, predstavlja najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje komunalnog otpada, što dovodi do njihovog trajnog uništenja.