utorak, 22. mart 2022.

Vesić: Grad izbacuje ekološki neprihvatljiva goriva

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradska resorna sekretarka Ivana Vilotijević potpisali su danas ugovore o realizaciji šest projekata iz oblasti zaštite životne sredine koji će se realizovati u četiri beogradske opštine.

Ugovori su u Palati „Srbija” potpisani sa predsednicima opština Rakovica, Savski venac, Zvezdara i Voždovac.

Vesić je zahvalio Ministarstvu zaštite životne sredine što je odabralo šest projekata kojima je predviđeno gašenje većeg broja kotlarnica na mazut. Vrednost projekata iznosi više od 55 miliona dinara koji će omogućiti gašenje kotlarnica u velikim javnim objektima u četiri gradske opštine, precizirao je zamenik gradonačelnika.

– Grad Beograd time daje svoj doprinos u daljem smanjenju zagađenja vazduha. To je nastavak gašenja kotlarnica u prestonici, nezavisno od resornog ministarstva, i prelazak na goriva koja su ekološki prihvatljiva – naveo je Vesić.

On je istakao da je juče u Sportskom centru „Tašmajdan” ugašena kotlarnica na mazut, dok će u narednim sedmicama biti ugašena u Hali „Pionir”, kao i kotlarnica u Ulici 27. marta.

Kada je reč o ozelenjavanju, Vesić je istakao da Beograd ima 30 odsto teritorije pod zelenim površinama i 16 odsto pod drvoredima. On je podsetio da je za poslednjih 10 godina zasađeno u Beogradu oko 2,5 miliona šumskih sadnica i više hiljada drvorednih stabala na površini većoj od 1.000 hektara.

Plan je, prema njegovim rečima, da se do 2026. godine procenat ozelenjavanja poveća za dva odsto. Najavio je u narednim sedmicama nabavku novih autobusa javnog prevoza na prirodni gas.

– Grad Beograd je samo ove godine kupio 100 autobusa na prirodni gas. Upravo smo kupili i autobuse na gas za prevoz dece, kao i 10 električnih autobusa za gradski prevoz. Kada dodamo početak izgradnje metroa i širenje linija Bg voza, jasno je da smo u Gradu opredeljeni da izbacimo goriva koja nisu ekološki prihvatljiva i da tako doprinesemo očuvanju životne sredine i kvalitetnijem vazduhu – zaključio je Vesić.

Ministarka Vujović je istakla da potpisivanje ugovora iz šest projekata predstavlja izuzetan primer saradnje resornog ministarstva i Grada Beograda. Ona je precizirala da će prema ugovorima biti zamenjeni kotlovi u nekoliko javnih objekata u više gradskih opština, ali i individualna ložišta građana, kada je reč o opštini Zvezdara, koja će biti subvencionisana.

Ona je istakla da je to ministarstvo za ovu godinu opredelilo preko 350 miliona dinara u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i najavila konkurs za pošumljavanje, na koji se takođe prijavilo više beogradskih opština.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je u ime građana ove opštine i Sportskog centra „Banjica” zahvalila Gradu Beogradu i ministarki Ireni Vujović jer su, kako je rekla, razumeli koliko je važno da se ugasi kotlarnica i da se više ovaj objekat ne greje na mazut.

– U blizini centra nalazi se Bajfordova šuma, a dosadašnji način grejanja je izuzetno štetan po životnu sredinu. Mnogo mazuta se do sada trošilo da bi se ugrejali i bazeni i ceo sportski centar – istakla je Ivana Tomić Ilić.

Predsednik opštine Rakovica Miloš Simić istakao je da će ova opština i u budućnosti pratiti projekte koje raspisuje Ministarstvo zaštite životne sredine, te da će sigurno konkurisati kako bi građanima obezbedili kvalitetniji i bolji život.

Opština Savski venac je, kako je podsetio predsednik opštine Miloš Vulović, konkurisala za dva projekta, i to za zamenu kotlova u dva vrtića kako bi se prešlo na ekološki prihvatljive energente.

– I u proteklom periodu smo dosta uradili za najmlađe na Savskom vencu. Osnovne škole „Vojvoda Mišić” i „Stefan Nemanja” dobile su centralno grejanje, a zasađeno je i dosta novih sadnica. Nastavljamo sa borbom za zaštitu životne sredine – naveo je Vulović.

Prema rečima predsednika opštine Zvezdara Vladana Jeremića, današnje potpisivanje ugovora je samo potvrda sinergije koja postoji između Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda i Opštine Zvezdara.

– U ime učenika OŠ „Vladislav Petković Dis” u Velikom Mokrom Lugu, kao i stanovnika opštine Zvezdara, zahvaljujem resornom ministarstvu i Gradu Beogradu na razumevanju i podršci. Mi smo kao Gradska opština aplicirali i za projekte za pošumljavanje i verujem da će biti prepoznat kvalitet tih projekata – istakao je Jeremić.