sreda, 11. maj 2022.

Vesić: Muzejom automobila čuvamo uspomenu na Bratislava Petkovića

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas Muzej automobila. Obilasku je prisustvovao i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, direktor muzeja Bogdan Petković i član Upravnog odbora Muzeja automobila Simo Carević.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je ovo jedan od najoriginalnijih muzeja koji postoji od 1994. godine.

– Muzej automobila je zadužbina Bratislava Petkovića, odnosno njegov lični poklon Gradu. Da nije bilo njega mi danas ne bismo imali ovakav muzej kakav imaju mnogi veliki gradovi. Takođe, ne bismo sačuvali deo naše istorije i automobile koje su vozili naši predstavnici vlade i kraljevi. Dugujemo zahvalnost Bratislavu ali i njegovom sinu Bogdanu koji danas vodi ovaj muzej i čuva uspomenu na oca, te doprinosi da mi negujemo kulturu sećanja – objasnio je Vesić.

On je istakao da je obaveza Grada Beograda, kada se reše pravni odnosi sa ovom zgradom, da uredi muzej kako bi imao više prostora i više eksponata.

– Odvojićemo novac da kupimo i druge eksponate koji će biti deo ovog muzeja. Na taj način ovaj muzej ne bi bio samo muzej automobila, što je njegova prvenstvena namena, nego i muzej sećanja na deo istorije Beograda. Posebno na deo između dva svetska rata kada se automobilizam razvijao i tražio svoje mesto pod suncem jer je u našoj zemlji omasovljen tek posle Drugog svetskog rata. Pozivam sve da posete ovaj muzej jer ima mnogo toga da se vidi i jer mogu da uživaju u raznim eksponatima koji pripadaju građankama i građanima Beograda – rekao je Vesić.  

Direktor Muzeja automobila Bogdan Petković izjavio je da posetioci mogu da vide automobile koji imaju istorijsku vrednost za našu državu i grad.

– Ovde su izloženi automobili kralja Aleksandra, Josipa Broza Tita, Dragiše Cvetkovića i drugih značajnih istorijskih ličnosti – rekao je Petković i pozvao građane da posete muzej.