sreda, 18. maj 2022.

Radojičić otvorio 24. Evropski forum urbanog šumarstva

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obratio se danas prisutnima na otvaranju 24. Evropskog foruma urbanog šumarstva koji se održava u Beogradu. Radojičić je istakao da je veoma ponosan jer se ovako važna manifestacija održava u našem gradu, koja će, kako je rekao, sigurno dodatno podići društvenu svest i pokrenuti nove teme u oblasti zaštite životne sredine.

– Evropski forum urbanog šumarstva 2022. biće odlična prilika da se upoznamo sa novim standardima, razgovaramo i razmenjujemo iskustva sa stručnjacima i istraživačima iz čitave Evrope, o tome kako da što bolje unapredimo urbane šume u današnjem vremenu koje donosi rapidne promene. Početak 21. veka je pokazao da moramo bolje da razumemo važnost urbanog planiranja u kontekstu povećanja broja stanovnika u urbanim sredinama, kao i nepredvidivih klimatskih promena. Grad Beograd je veoma ponosan na rezultate koji su do sada postignuti i nastaviće da radi sve do postizanja konačnih ciljeva – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u budućnosti Grad Beograd planira da investira 5,2 milijarde evra u projekte kojima će dostići evropske standarde „zelenih gradova”.

– Sve to znači da će Beograd postati „zeleniji” i dodatno podići nivo zaštite životne sredine. Trenutno je pošumljeno oko 16 procenata teritorije grada Beograda, a naš cilj je da se poveća na 25 procenata. Većina beogradskih šuma dostigla je fiziološku zrelost, te je neophodno da budu podmlađene. Postoje 44 zaštićena prirodna područja na teritoriji Beograda, a nastojimo da povećamo i broj mesta predviđenih za rekreaciju, sport i eko-turizam. Takođe, postavili smo ciljeve u oblastima zaštite vode i zemljišta u narednom periodu. Površina pod šumama Beograda trenutno iznosi oko 13.000 hektara, a investiranjem u zaštitu životne sredine dodatno podižemo svest stanovništva o važnosti ekologije. Na taj način šaljemo jasnu poruku da želimo sa sačuvamo i unapredimo životnu sredinu u našem gradu. Nadam se da će ova konferencija dati veliki doprinos razvijanju urbanog šumarstva u Evropi, a naročito među domaćim stručnjacima koji će imati priliku da razmene znanja iskustva sa kolegama iz inostranstva. Beograd je uvek bio dobar domaćin i nastojimo da se svi gosti našeg grada osećaju prijatno i provedu kvalitetno vreme u srpskoj prestonici. Nadam se da ćete se ovde dobro provesti i da ćete se ponovo vratiti u naš grad – rekao je Radojičić i poželeo učesnicima Foruma prijatan boravak u Beogradu.

Klajv Dejvis iz Evropskog foruma urbanog šumarstva je zahvalio gradonačelniku Radojičiću i Gradu Beogradu na odličnoj organizaciji i istakao da se nada veoma brzom povratku u Beograd nakon završetka ovogodišnjeg Evropskog foruma urbanog šumarstva.

– Impresioniran sam svime što sam video od kada sam juče sleteo u Beograd. Povećanje procenata teritorije pod šumama sa 16 na 25 odsto, o kojem je govorio gradonačelnik Radojičić, zaista je veliko i želim vam puno sreće na tom „putovanju”. To je veoma ambiciozan projekat koji će stanovnicima Beograda obezbediti „zeleniji” i održiviji grad, svakako prijatniji za život.

Maja Jovanović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine je poželela dobrodošlicu svim učesnicima Foruma.

– Veoma smo ponosni na sve aktivnosti i planove koje Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine sprovode u cilju obezbeđivanja zdravije životne sredine za naše građane. Prva strategija koja se tiče zaštite životne sredine usvojena je 2011. godine, kada je Grad usvojio Strategiju o pošumljavanju. Radimo na tome aktivno duže od 10 godina, a u međuvremenu je usvojen i Program zaštite životne sredine u Beogradu, kao i Akcioni plan adaptacije na klimatske promene, koji je usvojen 2015. godine. Takođe, Generalni plan regulacije zelenih površina u Beogradu jedan je od najvažnijih dokumenata koji se tiču zaštite životne sredine – rekla je Maja Jovanović.