utorak, 24. maj 2022.

Besplatni programi za školarce tokom raspusta

Sekretarijat za sport i omladinu i ove školske godine nastavlja sa realizacijom besplatnih programa za vreme letnjeg školskog raspusta 2021/2022, od 1. jula do 31. avgusta, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Beograda. 

Svi zainteresovani učenici uzrasta od sedam do 18 godina moći će u letnjim danima slobodno vreme da provedu u sportskim centrima, gde im se pruža mogućnost da nauče da plivaju, a onima koji su već savladali tu veštinu da uživaju u ovom sportu. Učenici će moći da učestvuju u letnjim kampovima sa raznovrsnim sportsko-rekreativnim programima i kreativnim radionicama. 

Cilj besplatnih programa je da se deci, bez obzira na njihov materijalni status, omogući bavljenje sportom i sticanje zdravih životnih navika. Želja je da deca aktivno provode slobodno vreme u društvu vršnjaka i savladaju nove veštine. 

Školarci mogu da se prijave na: 

– letnje kampove u kojima će se održavati škole rukometa, odbojke, košarke, fudbala, stonog tenisa, džuda, taekvonda, aikida, ritmičke gimnastike, fitnesa i ostali raznovrsni sportsko-rekreativni i kreativni programi. Ove kampove organizuju sledeći centri: Gradski centar za fizičku kulturu, Javno preduzeće Sportski centar „Olimp – Zvezdara”, Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture Sportski centar „Ljubomir Ivanović Gedža”, Sportski centar „Voždovac” d.o.o. Beograd, Sportsko-rekreativni centar „Pionirski grad” d.o.o. Beograd, Javno preduzeće za obavljanje poslova iz oblasti sporta i rekreacije Surčin, Javno preduzeće Sportsko-kulturni centar „Obrenovac”, Sportska organizacija „Čukarica”, Javno preduzeće za obavljanje delatnosti od opšteg interesa na teritoriji gradske opštine Rakovica – Poslovni centar „Rakovica” Beograd, Ustanova Voždovački centar „Šumice”;

– školu plivanja (obuka neplivača i usavršavanje tehnika plivanja) koju organizuju sportski centri: Javno preduzeće Sportski centar „Novi Beograd”, Javno preduzeće „Ada Ciganlija”, Privredno društvo „25. maj – Milan Gale Muškatirović”, Privredno društvo „Mirko Sandić” d.o.o. Beograd – Vračar, Sportski centar „Tašmajdan” d.o.o. Beograd, Sportski centar „Voždovac” d.o.o. Beograd, Kulturno-sportski centar „Pinki” Zemun, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Gradski centar za fizičku kulturu, Javno preduzeće Sportski centar „Olimp – Zvezdara”, Javno preduzeće Sportsko-kulturni centar „Obrenovac”, kao i Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture Sportski centar „Ljubomir Ivanović Gedža”.
– rekreativno plivanje koje organizuju sportski centri: Privredno društvo „Mirko Sandić” d.o.o. Beograd – Vračar, Akcionarsko društvo Kulturno-sportski centar „Pinki” Zemun, Gradski centar za fizičku kulturu, Javno preduzeće Sportski centar „Olimp – Zvezdara”, Sportski centar „Voždovac” d.o.o. Beograd, Javno preduzeće Sportsko-kulturni centar „Obrenovac”, Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture Sportski centar „Ljubomir Ivanović Gedža”.

Takođe, za decu sa različitim oblicima invaliditeta, Plivački klub za osobe sa invaliditetom „SvimBo” organizuje obuku plivanja na bazenu OŠ „Laza Kostić”, a Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda organizovaće sportsko-rekreativni program za decu i mlade sa invaliditetom na terenima JP za uređenje, korišćenje i održavanje „Ada Ciganlija” i u Sportskom centru „Olimp – Zvezdara”. 

Interesovanje za sve programe je veliko pa se preporučuje da se učenici prijave organizatorima pre početka realizacije budući da je broj mesta ograničen. Potrebno je da učenici sa sobom ponesu sportsku opremu pri odlasku na željeni program. 

Sekretarijat za sport i omladinu poziva zainteresovane roditelje da decu prijave direktno sportskim centrima, koji će ih evidentirati i rasporediti u odgovarajuće grupe po terminima.

Detaljne informacije o programima, organizatoru, mestu i terminima mogu se pronaći na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs.  

Pored ovih sportsko-rekreativnih programa, Sportski centar „Tašmajdan”, Zavod za sport i medicinu sporta RS „Košutnjak”, Javno preduzeće sportski centar „Olimp – Zvezdara”, Sportski centar „Voždovac, Javno preduzeće Sportski centar „Novi Beograd”, Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture Sportski centar „Ljubomir Ivanović Gedža”, Javno preduzeće Sportsko-kulturni centar „Obrenovac”, kao i Privredno društvo „25. maj – Milan Gale Muškatirović” obezbediće jedan dan u nedelji (sreda) učenicima osnovnih i srednjih škola u Beogradu besplatno korišćenje bazena tokom celog letnjeg raspusta. Bazeni počinju sa ovim programom od 6. juna i traju do 31. avgusta. 

Sportski centri mogu odrediti dodatne dane besplatnog korišćenja bazena, pored obavezne srede, ukoliko vremenske prilike ne omogućavaju realizaciju besplatnog korišćenja bazena sredom.

Besplatan ulaz na bazen učenici ostvaruju na osnovu uvida u đačku ispravu – knjižicu. Za ove namene, Sekretarijat za sport i omladinu je obezbedio sredstva za pripremu bazena za rad, kao i za obezbeđivanje zdravstvene zaštite.