petak, 27. maj 2022.

Obeležen Svetski dan borbe protiv multiple skleroze na Adi Ciganliji

Član Gradskog veća Fadilj Eminović prisustvovao je u ime Grada Beograda obeležavanju Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze na odbojkaškim terenima Javnog preduzeća „Ada Ciganlija”.

– Ove godine, 26. maj, Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, obeležili smo pod sloganom „U istom timu” na odbojkaškim terenima JP „Ada Ciganlija”, gde je organizovana revijalna odbojkaška utakmica. Brojna naučna istraživanja utvrdila su da upravo dobro odmerena i stručno osmišljena fizička aktivnost i vežbanja ublažavaju simptome ove bolesti, ali i pomažu u njenoj kontroli i usporavaju dalju progresiju bolesti. To je i razlog što smo ovogodišnji svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležili uz druženje, edukaciju i sportske aktivnosti. Drago mi je što je ove godine učestvovalo više od 50 obolelih osoba, tu su članovi Društva MS, zajedno sa lekarima, ali i odbojkašicama i odbojkašima iz škole odbojke DIF-a, koji su odigrali revijalnu odbojkašku utakmicu podrške. Zbog progresije bolesti, oboleli imaju status osoba sa invaliditetom, a Grad Beograd strateški unapređuje položaj osoba sa invaliditetom i to će nastaviti da čini i u budućnosti – istakao je Fadilj Eminović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić istakla je da se svakodnevna zalaganja za jednaka prava svih građana i život
bez barijera nastavljaju i u narednom periodu u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta života osoba obolelih od multiple skleroze.

Multipla skleroza je bolest od koje u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

Događaju su prisustvovali i Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO, Jasmina Brajković, predsednica Društva MS Srbije, proslavljeni odbojkaši Neven Majstorović i Nikola Jovović, kao i glumci Milan Bosiljčić i Žarko Stepanov.