ponedeljak, 30. maj 2022.

Povećanje personalnih asistenata u Beogradu

Usluga personalne asistencije obuhvaćena je sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda počev od 8. februara 2016. godine i od tada se sprovodi u kontinuitetu. Usluga je prvobitno pružana za oko 50 korisnika, dok trenutno uslugu koristi 86 osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– Prepoznajemo probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge, koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana. Za ovih šest godina usluga se pruža u kontinuitetu i povećana je za 73 odsto. Prvobitno je usluga pružana za 52 korisnika, a očekujemo da ćemo do kraja ove godine stići i do stotog personalnog asistenta u Beogradu. Usluga personalne asistencije je veoma važna, jer direktno pruža podršku korisniku usluge u održavanju i unapređivanju kvaliteta njegovog života, a samim tim i mogućnost da vodi samostalan i produktivan život kao ravnopravni građanin u svojoj zajednici – rekla je Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, ovom uslugom se obezbeđuje odgovarajuća praktična podrška koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje osnovnih, ličnih i društvenih potreba koje korisnik fizički nije u stanju da zadovolji bez pomoći, koja je istovremeno lična i praktična. Usluga personalne asistencije korisnicima pruža mogućnost izbora aktivnosti, koje bi im inače bile nedostupne.

– U ovom mesecu smo uključili 86. korisnika, a u narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge. Time potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike Grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koje pruža korisnicima, kao i odgovoran odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška neophodna – dodala je sekretarka.

Usluga personalne asistencije dostupna je punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim prvim ili drugim stepenom podrške, a koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica. To su lica koja su sposobna za samostalno donošenje odluka, radno su angažovana ili su aktivno uključena u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenih aktivnosti, odnosno lica koja su uključena u redovni ili individualni obrazovni program.

Personalni asistent angažovan je u radu sa jednim korisnikom najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno, prema procenjenim potrebama i kapacitetima korisnika, o čemu rešenjem odlučuje Gradski centar za socijalni rad.