utorak, 5. jul 2022.

Sve spremno za decu u vrtiću u Novogradskoj ulici

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obišli su danas novoizgrađeni vrtić u Novogradskoj ulici u Zemunu, koji će u septembru primiti prve korisnike. Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Vesna Vidović je poručila da su širenje kapaciteta u državnim vrtićima i ulaganje u obnovu i izgradnju obrazovnih ustanova u Beogradu među najvažnijim zadacima Grada.

– Ostajemo posvećeni deci, čemu svedoči sve do sada postignuto u ovom sektoru, ali se tu ne staje. Tokom leta imaćemo radove u 20 vrtića i osnovnih škola, a čeka nas i otvaranje vrtića na Bežanijskoj kosi. Osim što težimo da svaki beogradski mališan ima svoje mesto u vrtiću, želimo da stvorimo i što bolje uslove za ostvarivanje vaspitno-obrazovnog rada – rekla je Vidovićeva.

Prema njenim rečima, u opštini Zemun u vrtiće ide oko 5.000 mališana, a samo za opremanje vrtića Sekretarijat je prošle godine izdvojio više od 4,8 miliona dinara.

– U proteklih pet godina u tekuće održavanje vrtića na ovoj opštini, obnove i popravke uloženo je više od 15,8 miliona dinara – podsetila je zamenica gradonačelnika.

Slavko Gak je istakao da je završen tehnički prijem novog vrtića u Zemunu, da ostaje da se do septembra završe administrativne stvari, te da će tada mališani krenuti u novi objekat.

– Sve je spremno za prijem dece u potpuno nov objekat koji ispunjava sve standarde. Radujemo se dolasku dece u novi vrtić – rekao je Gak.

Na mestu nekadašnjeg vrtića u Novogradskoj ulici, koji je urušen u poplavi zbog sleganja tla, sada se nalazi moderan objekat od 444 kvadratna metra. Izgradnja ovog vrtića, koju je finansirala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada, koštala je oko 50 miliona dinara.

Gak je dodao da će u novoizgrađenom objektu biti mesta za 45 mališana od jaslenog do vrtićkog uzrasta, a mališani će biti raspoređeni u tri grupe. Vrtić ima ukupno 28 prostorija u prizemlju i na spratu za različite namene.

– Novi vrtić „Pčelica Maja” rađen je po najvišim standardima bezbednosti i organizacije vaspitno-obrazovnog rada, kao uslova za celovit psihofizički razvoj dece, a u njemu će raditi 10 zaposlenih – istakao je Gak.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekao je da se otvaranjem ovog obdaništa proširuju kapaciteti, ali to nije dovoljno jer sve više mladih bračnih parova dolazi da živi u Zemun i povećava se broj predškolaca, ali i školske dece.

– Već smo pokrenuli inicijativu da se izgradi još jedno obdanište u naseljima Batajnica i Altina, kao i u Zemun polju – naveo je Kovačević.

Predškolska ustanova „Dr Sima Milošević” u svom sastavu ima 33 vrtića i pripremno-predškolski program koji se realizuje u šest osnovnih škola.