četvrtak, 28. jul 2022.

Gradonačelnik Šapić sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u zdanju Starog dvora predstavnike Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji sa Emanuelom Žofreom na čelu.

Sagovornici su se podsetili projekata na kojima su Evropska unija i Grad Beograd do sada sarađivali. 

Gradonačelnik Šapić im je zahvalio na poseti i rekao da je saradnja Beograda sa Evropskom unijom vrlo značajna jer je reč o prestonici države koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Upoznajući goste sa planovima i budućim koracima, on je istakao da je ekologija prestonice jedan od prioriteta nove gradske vlasti. 

Kao veoma značajan, naveden je projekat energetske efikasnosti za objekte od javnog značaja.

Prvi čovek Beograda je naveo da Evropska unija već finansira brojne projekte u Beogradu, uključujući one u oblastima socijalnog stanovanja, prerade otpadnih voda i izrazio zadovoljstvo zbog ohrabrujućih koraka koji su postignuti.

U razgovoru je istaknuta želja za nastavkom saradnje na svim poljima, posebno kada je reč o upravljanju migracijama, budući da Evropska unija podržava Srbiju i najveći je donator Republike Srbije na ovom polju. 

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima saradnje i u drugim oblastima, a pre svega u oblasti kulture, turizma, zaključivši da se putem ulaganja Evropske unije u državne ustanove direktno ulaže i u razvoj grada.