utorak, 16. avgust 2022.

Novi džambo-kontejneri na Zvezdari, Savskom vencu i Voždovcu

JKP „Gradska čistoća” nastavlja akciju zamene starih i dotrajalih kontejnera potpuno novim na teritoriji beogradskih opština.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana sa terena će biti povučena ukupno 303 klasična nadzemna kontejnera zapremine 1,1 metar kubni, a biće postavljena 194 nova džambo-kontejnera zapremine 3,2 kubika, i to: na Zvezdari će 18 dotrajalih kontejnera biti zamenjeno sa devet potpuno novih džambo-kontejnera, na Savskom vencu 57 starih kontejnera biće zamenjeno sa 50 potpuno novih džambo-sudova za odlaganje komunalnog otpada, dok će na Voždovcu 228 dotrajalih kontejnera biti zamenjeno sa 135 novih džambo-kontejnera.

Promena tehnologije odnošenja otpada, uz zamenu dotrajalih kontejnera potpuno novim i funkcionalnim džambo-kontejnerima koji svojom zapreminom menjaju čak tri klasična nadzemna suda od 1,1 kubik, doprineće poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i uticati na izgled prestoničkih ulica.

Džambo-kontejneri zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera, koji se inače otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu.

Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo-kontejneri imaju i prednost da ne poseduju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera učesnici u saobraćaju dovode se u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo-kontejnere rešava ovaj problem. U glavnom gradu u ovom trenutku postoji nešto više od 30.000 sudova za odlaganje komunalnog otpada u deset gradskih opština koje su u nadležnosti JKP „Gradska čistoća”.

Zamena starih, dotrajalih i oštećenih sudova za odlaganje komunalnog otpada novim obavlja se redovno. Cilj „Gradske čistoće” je čistiji, lepši i zdraviji grad za sve njegove građane i posetioce. Izuzetno je važno očuvati sudove za komunalni otpad kako bi bili u funkciji i na korist žiteljima glavnog grada Srbije, jer predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada i gradski inventar, ali i pripadaju svim Beograđanima.

Iz ovog preduzeća apeluju na sve građane da ulože dodatni trud kako bi kontejneri ostali očuvani i u funkciji. To znači da se u ove kontejnere ne odlaže šut i drugi građevinski otpad, kabasti otpad, nedovoljno ugašeni pepeo i žar, što su najčešći uzroci oštećenja i izazivanja vatre koja dovodi do njihovog trajnog uništenja.