sreda, 14. septembar 2022.

Podrška Grada Beograda studentima Republike Srbije i Republike Srpske

Gradski menadžer Miroslav Čučković prisustvovao je danas u Rektoratu Beogradskog univerziteta otvaranju zajedničke konferencije studenata Republike Srpske i Republike Srbije. Konferencija je upriličena povodom predstojećeg praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Miroslav Čučković se osvrnuo na ranija vremena, kada su studentske organizacije sarađivale u ratnim okolnostima, pre svega u cilju odbrane života i humanitarne pomoći ljudima sa one strane Drine, koja je nažalost 1999. godine postala uzajamna.

– To je ostalo iza nas i danas smo ponosni na to kako se razvijaju i Srbija i Srpska. Bez obzira na broj studenata u Beogradu i Novom Sadu nama je veoma drago da kao prestoni grad Srba uvek budemo dobar domaćin svima – naveo je Čučković.

Gradski menadžer je studentima poželeo da im se karijere razvijaju kako sami žele, ali uz molbu da to bude u granicama Srbije ili Srpske.

– Nadam se da nećete karijere razvijati van naših otadžbina, s obzirom na to da ćemo se truditi da se i nadalje stvaraju uslovi za pristojan život ovde – istakao je Čučković.

Ipak, dodao je on, ostaje zabrinutost što bezmalo da nemamo novih studenata matematike, maternjeg jezika, istorije, a i Učiteljski fakultet je u deficitu.

– Nije problem Beograda i Srbije da li ćemo imati nastavnika matematike na Terazijama ili učiteljicu u nekom drugom delu Beograda, naš problem je ko će voditi Elektranu „Gacko”, učiti decu u Nevesinju, ko će biti profesor matematike u Doboju, Vršcu i u drugim delovima Srbije i Srpske. Nemojmo da ono što su naši stariji dobili puškom izgubimo knjigom – poručio je Čučković.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon upoznao je prisutne sa nadležnostima i radom ove uprave, podsetio na istorijat svetlih primera tokom proboja Solunskog fronta, dana koji je uzet za predstojeći nacionalni praznik, te pozvao na jedinstvo svih Srba. On je na kraju studentima poručio da bez obzira da li će nakon studija ostati u Srbiji ili će se vratiti u Srpsku doprinose razvoju zemlje, „jer kakav god izbor da bude biće u interesu srpskog naroda”.

O značaju veza između studenata i mladih uopšte iz Republike Srbije i Republike Srpske govorili su i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, predsednik Udruženja studenata iz RS u Srbiji Dejan Pudar, u ime studenata Srbije zamenik predsednika udruženja Marko Radić, a u ime SPC o očuvanju srpstva i pravoslavlja đakon Mladen Kovačević.