petak, 16. septembar 2022.

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović čestitala 104. rođendan glumici Branki Veselinović

U ime Grada Beograda, zamenica gradonačelnika Vesna Vidović čestitala je danas rođendan glumici Branki Veselinović, nekadašnjoj prvakinji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Glumica je napunila 104 godine i prema aktuelnim podacima najstarija je Beograđanka i istovremeno najstarija živa glumica na svetu.

Vesna Vidović je glumici poklonila rođendansku tortu i cveće, a Branka je delegaciju Grada Beograda dočekala rečima „My angels” i „Moji anđeli”, prisećajući se duge karijere koju je imala i u našoj zemlji i u Americi.

Nakon srdačnog razgovora u dvorištu glumičinog doma, Vesna Vidović je u izjavi za Beoinfo istakla da je ovo jedan lični čin, ali i vid podrške Grada najstarijim sugrađanima.

– Poseta Branki Veselinović i čestitka za 104. rođendan deo je sveobuhvatnijeg pristupa starijim sugrađanima. To je bio i biće naš manir i praksa da naizgled sitnim stvarima doprinosimo da se stari sugrađani osećaju bolje i da im pružimo podršku. Istovremeno, Grad Beograd čini sve da poboljša položaj penzionera, i uopšte seniora, brojnim besplatnim programima koje organizujemo za njih, a za one koji poput Branke ne mogu da ih posećuju, mi ćemo doći u njihov dom. Na taj način im pružamo podršku i jasno pokazujemo da nisu zaboravljeni – rekla je Vesna Vidović.

Branka Veselinović nije krila uzbuđenje i zahvalnost, zbijajući čak šale na svoj račun „da se oseća kao da ima trista godina”.

– Dobro je pokazati emocije. Ovo su iznenađenja kada čovek reaguje od srca. Čovek sebe ne treba da voli zbog sebe nego zbog drugih ljudi, zbog svih onih koje voli, s kojima se druži, koji ga posećuju, zbog bolesnih, zbog dece kojima se posvećivao. Zato je za mene svaki ovakav gest velika čast – rekla je Branka Veselinović.

Navela je da je kuću u Beogradskoj ulici zaveštala Gradu Beogradu, tačnije, kako je precizirala, sve što ima poklanja društvu, uključujući i njene rukopise i slike.

Branka Veselinović je glumila u više od sto predstava u pozorištu i više od pedeset televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad kao ambasadorka Unicefa.