subota, 24. septembar 2022.

Nikodijević: Budžet je izbalansiran, prilagođen izazovima koji nas očekuju

Odbornici Skupštine Grada Beograda će na sednici u sredu, 28. septembra, raspravljati o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta, prema kojem je ukupan budžet za ovu godinu povećan u odnosu na planirani, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Naveo je da su finansije u Beogradu stabilne i da prema rebalansu, ukupan budžet iznosi 173,4 milijarde dinara (173.404.982.331 dinara) što je, kako kaže, za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

– Pored povećanja prihoda, rebalns podrazumeva i izmenu stavki o trošenju novca građana Beograda, s obzirom na to da sada postoje drugačiji prioriteti nego što je to bilo na početku godine. Svi smo svesni da se čitav svet, pa i mi, suočavamo s krizom, pre svega energetskom, koja se preliva i na sve druge oblasti, tako da smo ovaj budžet koncipirali tako da građani što manje ili gotovo uopšte ne osete ono što se trenutno dešava na svetskom tržištu energenata, odnosno hrane – rekao je Nikodijević za Tanjug.

Istakao je da je najvažnije da se obezbedi dovoljno energenata i dodao da se to ne odnosi samo na energente vezano za JKP „Beogradske elektrane”, već pre svega na energente za grejanje obdaništa, škola, za nesmetano funkcionisanje javnih komunalnih sistema.

– Prema rebalansu budžeta, više novca odvojeno je i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje. Nastavljamo da subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima, kao i dece koja borave u državnim vrtićima, tu se ništa neće menjati – poručio je Nikodijević i dodao da u Beogradu više od 80 hiljada dece ide u vrtiće.

Prem njegovim rečima, povećanja će biti i u oblasti socijalne zaštite i to više od dve milijarde dinara.

– Najveći deo sredstava će ići za vaučere za nabavku sportske opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju. Budžet je krajnje izbalansiran, prilagođen vremenu u kojem živimo i verujem da će ga odbornici usvojiti – objasnio je Nikodijević.

Na dnevnom recu, naći će se i odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.

– Konatice dugi niz godina imaju problem sa vodosnabdevanjem. Sa „Beogradskim vodovodom” smo dogovorili da naprave krak prema Konaticama i stanovnici tog naselja će biti priključeni na gradski vodovod – istakao je Nikodijević.

Naveo je da je jedna od važnijih tačaka sednice i osnivanje novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila privatna kompanija „Kentkart”.

– Ubuduće će to raditi naše gradsko preduzeće. Moramo da se trudimo da, pored toga što podižemo kvalitet gradskog prevoza, podignemo i naplatu – rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu predstojeće sednice su izmena Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Takođe, na dnevnom su Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i dopuna Odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije „Vinča”, kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji.

Odbornici će razmatrati niz drugih predloga odluka, među kojima su izmene i dopune Odluke o komunalnoj miliciji i dopuna Odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća „Beogradski park” za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, kao i o Predlogu odluke o osnivanju privrednog društva Sportski centar „Novi Beograd” d. o. o. Beograd.

Na dnevnom redu je i Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune Plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.