četvrtak, 29. septembar 2022.

Šapić s delegacijom francuskih kompanija o aktuelnim i budućim projektima

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ugostio je danas u Starom dvoru delegaciju francuskog poslovnog udruženja „Pokret francuskih preduzeća” MEDEF (Mouvement des entreprises de France). Delegacija koju predvodi Kristof Peti, potpredsednik „Buig gradnje”, boravi u Beogradu od 25. do 29. septembra, a tokom posete susrela se, između ostalih, s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim.

Gradonačelnik je podsetio da su francuske kompanije deo tri najveća beogradska projekta – Beogradskog metroa, postrojenja za komunalni otpad u Vinči, kao i fabrike za preradu otpadnih voda. Ovaj sastanak je, kako je istakao, ujedno i prilika da se razgovara o realizaciji ovih projekata, ali i saradnji na budućim kratkoročnim i dugoročnim projektima. Pored toga, na sastanku je pomenuta namera da se železnicom povežu grad Beograd i Aerodrom „Nikola Tesla” sa budućim nacionalnim stadionom, te da će Grad Beograd aktivno doprineti realizaciji ovog projekta.

Šapić je naglasio da je prisustvo francuskih kompanija najbolja preporuka drugim kompanijama da investiraju u srpsku prestonicu, te da su one dobrodošle.

Domaćini i gosti razgovarali su o nastavku povezivanja srpskih i francuskih kompanija i realizaciji novih važnih projekata sa ciljem da se razvije saradnja i nastavi ulaganje. Sagovornici su uvereni da će razgovori u okviru posete biti veoma produktivni i doprineti što boljoj zajedničkoj budućnosti.

Predstavnici francuske delegacije, koju čine devetnaest kompanija, naglasili su pozitivne utiske i veliki entuzijazam jer Beograd i nadalje želi da sarađuje sa francuskim kompanijama. Cilj razgovora bilo je predstavljanje važnih projekata u našem glavnom gradu, kao i oblasti u kojima francuski privrednici mogu da ponude realizaciju od početka do kraja, po sistemu „ključ u ruke”.

Iskazali su da su prepoznatljivi po obezbeđivanju široke lepeze gradskih usluga, odnosno svega onoga što je jednom gradu potrebno, zbog čega mogu da budu odličan partner Beogradu.

Sastanku su prisustvovali zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, gradski menadžer Miroslav Čučković, sekretar za privredu Nikola Kožović, direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović, kao i šef Kabineta gradonačelnika Nenad Milanović.