četvrtak, 13. oktobar 2022.

Završena rekonstrukcija Keja oslobođenja u Zemunu

Radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji Keja oslobođenja u Zemunu su završeni, a deo starog jezgra Zemuna ovim radovima dobio je novi sjaj, izjavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

Prema njegovim rečima, projektom rekonstrukcije obuhvaćene su saobraćajne površine, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nedostajuće komunalne infrastrukture.

– Radovi su započeti 18. oktobra 2021. godine, a završeni 10. oktobra ove godine, kada je i pušten saobraćaj. Ugovorena vrednost radova je 334,3 miliona dinara bez PDV-a, a konačna vrednost znaće se ispostavljanjem okončane situacije – naglasio je Petrović.

On je precizirao da deo ulice koja je rekonstruisana pripada starom jezgru Zemuna i obuhvata potez od Ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde, u dužini od nepunih 1.100 metara.

– Prilikom rekonstrukcije primenjena je sitna kamena kocka, kao i asfalt, a na raskrsnici ulica Zmaj Jovine, Karamatine i Keja oslobođenja formiran je kružni tok, koji će značajno poboljšati odvijanje saobraćaja u tom delu grada – precizirao je Petrović, dodajući da je duž ulice zadržan postojeći drvored, dok su mestimično zamenjena stara stabla.

Kada je reč o instalacijama, naglasio je da je zamenjen deo postojeće vodovodne mreže novim cevovodom u trotoaru novoizgrađene saobraćajnice.

– Izgrađena je nova vodovodna mreža u delu Keja oslobođenja od Njegoševe ulice do kraja saobraćajnice. Osim toga, izgrađen je i novi kolektor kišne kanalizacije prema projektu, kao i na delu od Njegoševe do kraja obaloutvrde. Rekonstruisan je deo postojeće i izgrađena je nova fekalna kanalizacija na koju su prevezani svi kućni priključci – naveo je gradski sekretar za investicije.

Obnovljeno je i javno osvetljenje, preciznije zadržan je postojeći koncept osvetljenja uz uvođenje novih stubnih mesta. Zamenjene su sve svetiljke savremenim LED svetiljkama, kao i postojeći stubovi javnog osvetljenja novim metalnim stubovima sa lirama. Urađena je rekonstrukcija i izgradnja novih telekomunikacionih vodova u ukupnoj dužini od 920 metara.