četvrtak, 17. novembar 2022.

Predstavljena bista prvog predsednika NR Angole dr Agostinja Neta

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i ministar unutrašnjih poslova Angole Euženio Sezar Laborinjo prisustvovali su danas, na platou ispred Starog dvora, predstavljanju bronzane biste prvog predsednika Narodne Republike Angole dr Agostinja Neta. Događaj je upriličen povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja istaknutog državnika.

Nikodijević je rekao da je Skupština Grada Beograda na inicijativu Ambasade Angole, a u skladu sa dogovorom dva predsednika donela odluku o podizanju spomenika Agostinju Netu. On je, dodao je Nikodijević, dobro poznat Beograđanima, s obzirom na to da na Novom Beogradu dugo postoji ulica sa njegovim imenom.

– Angola je naša prijateljska zemlja, decenijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose. Angola je uvek bila tu kada je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujedinjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja. Dobar deo naše istorije poslednjih stotinak godina je zajednički, to je borba za nezavisnost, zaokruženje državnosti. Svakako, Agostinjo Neto je simbol te borbe i prvi predsednik nezavisne Angole, veliki prijatelj tadašnje SFRJ i tadašnjeg predsednika Tita – naveo je Nikodijević i dodao da Angolu i Srbiju vezuje mnogo toga zajedničkog, bez obzira na to što se nalaze na različitim kontinentima.

On je izrazio zadovoljstvo što Srbija ima prijatelje na svim kontinentima, ljude koji imaju razumevanja za nas, one koji su spremni da nam pomognu kada nam je teško.

– Spremni smo da im pomognemo kada je pomoć neophodna. Takvu vrstu prijateljstva treba da nastavimo da gajimo. Beograd ima mnogo prijatelja u svetu i gledaćemo da se našim prijateljima na najbolji način odužimo – poručio je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada je rekao da će tačna lokacija spomenika, a radi se o Ulici Agostinja Neta, biti ustanovljena na sednici Skupštine grada u decembru.

– Očekujem da će spomenik zvanično biti postavljen u januaru, a svečano otvaranje u prvoj polovini naredne godine prilikom posete predsednika Angole – naglasio je Nikodijević.

Ministar unutrašnjih poslova Angole Euženio Sezar Laborinjo izrazio je zadovoljstvo što je pozvan da poseti Srbiju i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici.

Govoreći o Agostinju Netu, podsetio je da je on bio lekar, pisac, čovek od kulture i veliki državnik.

Naveo je da je on bio najznačajnija ličnost u Angoli u 20. veku, predsednik prvog Narodnooslobodilačkog pokreta Angole, koji je 1975. godine postao prvi predsednik tadašnje Narodne Republike Angole, te da je posle njegove smrti, 10. septembra 1979. godine, nastavio da bude „obavezna referenca za svakog Angolca i izvor inspiracije novim generacijama”.

– Organizacija ove vrlo bitne aktivnosti od strane srpskih vlasti, uz pomoć Ambasade Angole u Srbiji, pokazuje odlučnost naših dveju zemalja da ojačaju još više svoje izvanredne odnose koji postoje između dve zemlje i dva naroda – rekao je ministar.

On je dodao da angolski narod i vlast nikada neće zaboraviti pomoć koju su primili od Srbije kada je reč o diversifikaciji i ekonomskom razvoju.

Na događaju isred Starog dvora intonirane su himne Angole i Republike Srbije.

Spomenik Agostinju Netu je rad vajarke Katarine Tripković.