četvrtak, 24. novembar 2022.

Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Severne Makedonije i Slovenije

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru otpravnicu poslova Ambasade Severne Makedonije Mihaelu Veselinov i ambasadora Slovenije Damjana Berganta.

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta.

Na sastanku sa ambasadorom Slovenije bilo je reči o saradnji između Beograda i lokalnih samouprava u Sloveniji, koja je do sada bila veoma uspešna, kao i o Sporazumu o bratimljenju dva grada, koji je potpisan još u novembru 2010. godine. Sagovornici su se složili da je razmena iskustava od velikog značaja, te da neka rešenja iz Slovenije mogu da se primene u Beogradu, što daje dodatni podsticaj za nastavak saradnje.

Gradonačelnik Šapić je rekao da je Slovenija primer dobrog upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, a dokaz tome je i izbor Ljubljane za „Zelenu prestonicu Evrope” 2016. godine. Kako je istakao Beograd je spreman da primeni primere dobre prakse kako bi unapredio uslove života svojih sugrađana.

Tema sastanka gradonačelnika sa otpravnicom poslova Ambasade Severne Makedonije bila je konkretna saradnja u oblasti kulture, sporta, razmene mladih, urbanizma, kao i mnogobrojne sličnosti u funkcionisanju dve prestonice.

I ovom prilikom je rečeno da je dobre odnose između dva grada posebno unapredio i Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Skoplja potpisan 2012. godine.

Gradonačelnik je pozvao kompanije iz Slovenije i Severne Makedonije da nastave sa investiranjem u srpsku prestonicu, ukazujući da je Beograd otvoren grad i dobar poslovni partner.

Napomena: pokrivalice možete preuzeti putem link-a https://we.tl/t-l3wPenFK7G