petak, 25. novembar 2022.

Poseta Sigurnoj ženskoj kući

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić posetila je Sigurnu žensku kuću. Današnji datum ujedno obeležava i početak akcije „16 dana aktivizma”, koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi se simbolično povezao problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istaklo da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava.

– Nasilje nad ženama je najčešći oblik kršenja ženskih ljudskih prava. Važno je da pružimo podršku i osnažimo  žene koje trpe nasilje u porodici i da ih ohrabrimo da reaguju, da prijave nasilje – navela je Aleksandra Čamagić. 

Prva Sigurna kuća otvorena je 1. novembra 2000. godine. Usluga privremeni smeštaj u Prihvatilište za žene žrtve nasilja u porodici je u sistem socijalne zaštite grada Beograda formalno-pravno uvedena 2016. godine. Do tada je ova usluga finansirana projektno i od tada za njeno funkcionisanje Grad izdvaja oko 20 miliona godišnje. Od 2016. godine utočište u Sigurnoj kući pronašla je 331 žena i 283 dece. 

– Drago mi je što na ovaj dan imam priliku da provedem vreme u Sigurnoj kući sa hrabrim ženama koje su svoj mir i zaštitu pronašle ovde. Takođe, i da se potrudimo da zajedničkim snagama ovu uslugu Grada Beograda dodatno unapredimo i poboljšamo – izjavila je sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.  

Usluga privremeni smeštaj u Prihvatilište za žene žrtve nasilja u porodici obezbeđuje se za žene i decu žrtve nasilja kojima je neophodno osigurati bezbednost i izdvajanje iz porodice radi sprečavanja vršenja nasilja, a u cilju zadovoljavanja osnovnih potreba u vidu smeštaja, ishrane, pravne podrške, podrške pri zapošljavanju i drugih oblika podrške. Usluga privremenog smeštaja u Prihvatilište pruža se 24 časa za najviše 30 korisnika dnevno.

Korisnici usluge privremenog smeštaja u prihvatilište su žene žrtve nasilja u porodici i njihova deca, i to žene koje imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, žene raseljene sa Kosova i Metohije koje imaju boravište na teritoriji grada Beograda, žene strani državljani sa stalnim nastanjenjem na teritoriji grada Beograda i deca žrtve bez obzira na prijavu prebivališta.

Usluga privremenog smeštaja obezbeđuje se u trajanju do šest meseci, a u izuzetnom slučaju, ako se iz opravdanih razloga ne može obezbediti drugi oblik zaštite, usluga može trajati i duže. 

Koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević izjavila je da je važno poslati poruku da žene nisu same i da je važno da  ohrabrimo žene da prijave nasilnike.